EDEK’in davetlisi olarak Güney Kıbrıs’ta bulunan Bosna-Hersek Sırp Cumhuriyeti Başkanı Milorad Dodik “Bu ziyaretim çok önemlidir, Kıbrıs Cumhuriyeti Başkanı’na Bosna Hersek Sırp Cumhuriyeti’nin Dayton Anlaşması çerçevesinde karşılaştıklarını, hedefleri ve olası çözümlerle ilgili deneyimlerini aktarmak için fırsat oldu” dedi.

Fileleftheros’un Dodik’in telefon aracılığıyla açıklama yaptığı Srna haber ajansından alıntıladığı haberi “Dayton Anlaşmasından Yararlı Deneyimler... Bosna-Hersek Sırp Cumhuriyeti Başkanı Kıbrıs’la Birçok Benzerlik Olduğunu Söylüyor” başlık ve spotlarıyla aktardı.

Habere göre “siyasi pozisyonlar açısından birçok benzerlik var. Kıbrıs bazı konularda Türk toplumuyla müzakereler yapıyor ve Dayton Anlaşması deneyimlerimiz burada ilgi çekiyor” diyen Dodik, Anastasiadis’e Bosna-Hersek Sırp Cumhuriyeti’ndeki ekonomik durum hakkında bilgi verdiğini de söyledi, şunları ekledi:

“Kıbrıs önceki yıllarda bir ekonomik kriz geçirdi ancak başta Rusya olmak üzere güçlü yabancı devletlerin müdahalelerinin ardından şu anda Kıbrıs ekonomisinin düzene girdiği, büyük ölçüde istikrara kavuştuğunu gösteren açık işaretler var.

Anastasiadis’le görüşmemizde ekonomik işbirliği ve eğitim konusu özellikle öne çıktı. Kıbrıs’ın eğitim kurumları çok gelişmiştir, kilisenin toplum içerisinde güçlü bir konumu var. Biz de onların bu deneyiminden yararlanabiliriz.”

Srna haber ajansına Rum tarafında bir grup iş adamıyla da görüştüğünü ve ülkesindeki ekonomik ortam ve yatırım olanakları hakkında bilgi verdiğini anlatan Dodik, Rum iş adamlarında yatırım ilgisi gördüğünü ve daha ileri görüşmek üzere Banja Luka’ya gitmek istediklerini de söyledi.