Rum Bakanlar Kurulu, Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde (MEB) bulunan doğal gaz yataklarından elde edilecek gelirin idaresini sağlayacak bir “Ulusal Yatırım Fonu” kurulmasını öngören yasa tasarısını onayladı.

Simerini ve diğer gazeteler, Rum Maliye Bakanı Haris Yeorgiyadis’in dün konuya ilişkin açıklamasında, Rum Bakanlar Kurulu’nun “Ulusal Yatırım Fonu” kurulmasına ilişkin yasa tasarısını dün onayladığını yazdı.

Habere göre, Yeorgiyadis, söz konusu fonun doğal gazdan elde edilecek gelirin gelecekteki idaresi amacıyla kurulacağını ve bu gelirin gelecek kuşaklar için “borcun azaltılması amacıyla” kullanılmasının öngörüldüğünü belirtti.

Söz konusu fonun oluşturulması çerçevesinde doğal gaz gelirlerinin idaresi sürecinin şeffaflaşmasına ilişkin kanunların belirlendiğini ifade eden Yeorgiyadis, yabancı uzmanlardan da görüşler alınarak hazırlanan yasa tasarısının, yatırım fonunun Kıbrıs dışında yapılacak yatırımlara da karar vermesinin öngörüldüğünü vurguladı.

Yeorgiyadis, doğal gazdan gelir elde edilmesine başlanması için henüz birkaç yıl olduğunu, bu yüzden de tüm sürecin faaliyete geçirilmesinin öngörülmediğini belirterek, fon personelinin devlet memurlarından oluşmayacağını da açıkladı.

Gazete, fonun kurulmasına ilişkin yasa ve tüzüklerin Rum Meclisi’ne sunulacağını vurguladı.