Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesinde (MEB) mevcut olduğu iddia edilen doğal gazın Kıbrıs sorununun çözümünün maliyetinin karşılanmasında kullanılması konusunda Rum hükümetinin yaptığı açıklamalar, siyasi partilerin tepkisiyle karşılaştı.

Fileleftheros gazetesinin haberine göre, EDEK’ten yapılan açıklamada hükümetteki “karmaşadan” söz ederek Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in “çözümün maliyetinin belirlenmesi çalışmalarının hangi temele dayandığı” sorusuna yanıt vermesi talep edildi.

EDEK’in açıklamasında “mülkler üzerinde hak sahibi olanların sadece yasal hak sahibi olan Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler olması gerektiği” belirtilerek “tazminatları Kıbrıs vatandaşlarının ödemesinin mümkün olmadığı” savunuldu.

Dayanışma Hareketi’nden yapılan açıklamada ise, Rum lider Nikos Anastasiadis’in “müzakerelerde neyi kabul ettiği ve Dünya Bankası ve IMF’ye Kıbrıs sorununun çözümünün maliyetini hesaplaması için ve hangi bilgileri verdiği” sorusu gündeme getirildi.

Hareket, Anastasiadis ve Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in son dönemde dile getirdikleri tezlerin Türk tezlerine çok yakın olduğu iddiasında bulundu.

Rum Ekologlar ve Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Perdikis ise çözümün mali yükünü Türkiye’nin üstlenmesi gerektiğini savundu.