Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği “Münhasır Ekonomik Bölgesi” (MEB) içerisinde keşfedilen doğalgazı satması durumunda 2018-2019 yıllarında gelir elde etmeye başlayacağı, stratejik hedef olarak gösterilen doğalgaz kara sıvılaştırma terminali inşa edilmesi halinde gelirin ancak 2020-2022 yıllarında sağlanabileceği haber verildi.

Öte yandan araştırma sondajlarının yeni başladığı 9’uncu parselle ilgili perspektiflerin, hali hazırda araştırma ve teyit sondajlarının yapıldığı 12’nci parseldekine göre daha umut verici olduğu yönünde değerlendirmeler de aktarıldı.

Alithia gazetesi Rum Enerji, Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı Yorgos Lakkotripis’in doğalgazla ilgili gelişmelerden bahsettiği söyleşisine yer verdi.

Habere göre Lakkotirpis, Güney Kıbrıs’ın çıkardığı doğalgazı değerlendirmesi için önünde dört seçecek olduğunu söyleyerek, birincisinin, seçenekler arasında ilk sırada bulunan doğalgaz sıvılaştırma kara terminali olduğunu dile getirdi.

İkincisinin, bölgesel satışlar olduğunu kaydeden Lakkotripis, yakın zamanda Mısır ve Ürdün’ü ziyaret ettiğini anımsatarak, bu ülkelerin “Kıbrıs doğalgazını” istediğini belirtti ve böyle bir durumda Güney Kıbrıs’ın jeopolitik ağırlığının yeni bir boyut kazanacağına dikkat çekti.

Lakkotripis doğalgazın değerlendirilmesinde önlerinde olan diğer iki seçeneğin ise doğalgaz sıvılaştırma yüzer tesisi ile sıkıştırılmış doğalgaz (CNG) olduğunu belirtti.

Çıkarılacak doğalgazın ne zaman ihraç edileceğiyle ilgili bir soru üzerine Lakkotripis önlerinde birçok seçenek ve zaman takvimi bulunduğu söyledi.

“Mısır ve Ürdün’e doğalgaz satmaya yakın mıyız?” sorusu karşısında bölgesel doğalgaz satışı konusunda Mısır ve Ürdün’den başlayacaklarını ifade eden Lakkotripis, ayrıntılı bir müzakereye girmeden önce bu çözümün teknik ayrıntılarını inceleyeceklerini belirtti.

Aynı zamanda yeni araştırma sondajlarının sonuçlarının da çıkacağına dikkat çeken Lakkotripis, tüm verilerin, hangi seçeneğin vatanın çıkarına olacağını göstereceğini söyledi.

12’nci parselde yetki sahibi olan Noble Energy’nin neden çalışmalarını devam ettirmediği sorusuna da yanıt veren Lakkotripis, Noble’ın sözleşmeye göre bir araştırma sondajı daha yapma zorunluluğunun olduğunu belirtti.

Şirketin bunu yapması için daha zamanının olduğunu kaydeden Lakkotripis, Ekim ayı başlarında şirket yetkilileri Güney Kıbrıs’a geldiğinde kendilerine programları hakkında bilgi vermelerini beklediklerini ifade etti.

Noble’ın 12’nci parseldeki çalışmasına “Afrodit” yatağındaki doğalgazın 7 trilyon ayak küp (tcf) olacağı planıyla başladığını anlatan Lakkotripis, yatakta yapılan teyit sondajı neticesinin iyi, ancak Noble’ın beklediği gibi olmadığını da belirtti.

Araştırma sondajlarının yeni başladığı 9’uncu parselde ne kadar doğalgazın saklı olduğuna dair tahminlerde bulunmanın doğru olmadığını vurgulayarak Afrodit yatağındaki 1’inci ve 2’nci sondajlardaki farklılığa işaret eden Lakkotripis, 2, 3 ve 9’uncu parsellerin cesaret verici göründüğünü, ancak bir sonuç çıkmadan ve karar almadan önce bilimsel neticeleri beklemeleri gerektiği ifade etti.

“AMERİKANLAR DAYANABİLECEKLERİ MÜTTEFİKLER ARIYOR”

Amerikanların bölgedeki enerji kaynaklarına ilgisinin nasıl olduğu sorusuna ise Lakkotripis, öncelikle Amerikanların Doğu Akdeniz’de hidrokarbon keşfinin, istikrar ve barış faktörü olabileceğini düşündüğünü aktardı.

Bölgede birçok emsal olduğunu söyleyen Lakkotripis, “Bölge alev alev yanıyor. Amerikanlar dayanabilecekleri müttefikler arıyor. Kıbrıs gibi müttefikler” dedi.

Bunu Amerikan Başkan Yardımcısı Joe Biden’dan duyduklarını söyleyen Lakkotripis, ABD’nin bölgede istikrar kapıları aradığını ve Güney Kıbrıs’ın da bunlardan biri olduğunu savundu.

“9, 12’DEN DAHA UMUT VERİCİ”

Öte yandan haftalık olarak yayımlanan Mahi gazetesine göre Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras’ın enerji politikası konularındaki danışmanı ve Rum Enerji Dairesi eski Başkanı Solon Kasinis, 9’uncu parseldeki perspektiflerin, 12’nci parseldekine göre çok olumlu ve çok daha umut verici olduğunu yönündeki görüşünü dile getirdi.

Yapılan tahminlere göre 9’uncu parselde iki jeolojik yapı olduğunu söyleyen Kasinis, bunlardan birinin sondajın yapılmakta olduğu yapı olduğunu, diğerinin ise çok daha büyük miktarların var olduğu yönünde görüşlerin bulunduğu yapı olduğunu belirtti.