ABD’nin Güney Kıbrıs’taki Büyükelçisi Kathleen Ann Doherty’nin dün ara bölgedeki Fulbright Center’de düzenlediği basın toplantısında söyledikleri Rum gazetelerinde geniş yer buldu. 

Alithia manşete çektiği haberini şu başlık ve spotlarla aktardı:“Kathleen Doherty’den Üç Mesaj… Petrol ve Doğal  Gazın İki Taraf Arasında Paylaşımı Adil Olsun  ve Kıbrıs Sorununun Kapsamlı Çözümü Çerçevesinde  Gerçekleşsin… Enerji Devi Exxon Mobil Yaklaşık  6 Ay İçerisinde Kıbrıs MEB’inde Sondaj Yapacak, Türkiye İle Herhangi Bir Sorun Beklenmiyor… Önemli Bir Keşif Olsa Bile  En İyi İhtimalle Beş Yılı Bulur. İki Taraf Bugün Çözüme Odaklansa Daha İyi” .

Fileleftheros “Müzakere Masasını Gösterdi… Kathleen Doherty Türk Taleplerine Diplomatik Dille Cevap Verdi… ABD: Sondajların Başlaması İçin 6 Aylık Pencere, Gelir Elde Edilene Kadar Yıllar Geçecek… Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Haklarını Tanıyor… Sondaj Ekim’de”; 

Politis “ABD Büyükelçisi: Gelirlere Takılıp Kalmayın… Şimdi Çözüm… Doherty Gelirin Paylaşılması İçin Zaman Var Diyor… İki Tarafın, Doğal Gazın Nasıl Paylaşılacağında Anlaşmaya Varmak İçin Daha Zamanı Var, Faydalanılması Uzun Vadeli Prosedür…Yıllar Alabilir, Gelir Akışının Başlaması İçin Şartlar Uygun Olana Kadar On  Yıllar Geçebilir”;

Haravgi “Doherty Anastasiadis’in İcraatlarını ‘Ortada Bıraktı’… ‘Öncelik Müzakereler. Doğal Gaz Gelirleri Gecikir” başlıklarını kullandı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile görüşecek olan ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu Bakan Yardımcısı Wess Mitchell’in Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile de görüşeceği haber verildi.

Fileleftheros, Mitchell’in Anastasiadis ile yarın sabah görüşeceğini yazdı ancak saat vermedi.