Euro ve Sosyal Diyalogdan sorumlu komiser ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis Komisyon’un ihtiyaç halinde KKTC’nin Avrupa müktesebatına uyumu ve Euro’ya girişi prosedürüne teknik destek verme niyetini ortaya koyduğu bildirildi.

Simerini 3 günlük Güney Kıbrıs ziyaretine dün başlayan Dombrovskis’in bu çerçevede dün Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le Başkanlık Sarayı’nda görüştüğünü, görüşmede Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis ve Çalışma Bakanı Zeta Emilianidu’nun da hazır bulunduğunu yazdı.

Habere göre sonrasında açıklama yapılmayan görüşmede, çözümün finanse edilmesi konusuna hiç değinilmedi, sadece Dombrovskis Komisyon’un ihtiyaç halinde KKTC’nin Avrupa müktesebatına uyumu ve Euro’ya girişi prosedürüne destek verme niyetini ortaya koydu.

Gazete “Memorandumun Sonu Yeni Bir Başlangıç” başlıklı haberinde ise Dombrovskis ve heyetinin dün Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis’le makamında görüştüğünü yazdı.

Habere göre Dombrosvskis-Yeorgiadis görüşmesinde Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi ve yeniden birleşmiş Kıbrıs’ın AB ve Euro Bölgesi üyesi olarak etkin işlemesinin sağlanmasına Komisyon’un yapabileceği yardımlar da ele alındı.

Dombrovskis ile son üç yılda Rum bankacılık sisteminin istikrara kavuşturulması,  kamu maliyesinin sağlamlaştırılması, gerekli yapısal reform düzenlemelerinin yapılması, piyasalara erişim ve kalkınma hızını pozitife dönüştürülmesini v.b. görüştüklerini anlatan Yeorgiadis, Rum Yönetimi’nin bu politikayı memorandum sonrası dönemde de sürdüreceğini söyledi.

Yeorgiadis, Rum ekonomisinin memorandum sonrası görüntüsü hakkında ise “programın tamamlanması yolun sonu değil, daha ileri reform ve ekonominin daha da modernize edilmesi için yeni bir başlangıçtır” ifadelerini kullandı.

Gazete Rum Maliye Bakanlığı yetkililerinin “Euro Bölgesi’ne katılımı belirleyen hedefler, kamu maliyesinin Kıbrıs sorununun çözümünden sonraki işleyişini de oluşturuyor” sözünü öne çıkardı.

ÇÖZÜMDEN SONRA DA EURO BÖLGESİNDE

Habere göre aynı kaynaklar, çözüm sonrası dönemde ekonomiyle ilgili tartışmalar üzerine AB’nin, çözümün Euro Bölgesi çerçevesinde ve ekonomi ve bütçe açısından doğru unsur ve detaylar içermesi gerektiğine vurgu yaptığını söylediler. Aynı kaynaklar KKTC ekonomisinin “sağlıklı olmaktan çok uzak olduğunu” da iddia ettiler.

Fileleftheros “Bravo, Ama Devam Edin” başlıklı haberinde ise Dombrovskis ve Yeorgiadis’in görüşmelerinden sonra düzenledikleri ortak basın toplantısında “memorandumun tamamlanması yolun sonu değil” ortak mesajın verdiklerini yazdı ve Dombrovskis’in “aynı yapısal reforma ve mevcut bütçe politikasına devam etmeniz çok önemli” sözünü öne çıkardı.

Politis haberi “Memorandumun Gri Bölgesiz Sonu… Ancak Bu Kıbrıs İçin Yolun Sonu Değil”  başlığıyla manşete çekti.