İngiltere'nin Avrupa Birliği ve Amerika İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Alan Duncan, İngiltere’nin garantör ülke olarak müzakerelerin mevcut aşamasının başarılı bir şekilde sonuçlanmasını istediğini söyledi.

Rum Haber Ajansı’na (KİPE) verdiği ve Haravgi gazetesinde yer alan söyleşisinde Duncan, çözüme ilişkin muazzam fırsattan söz ederek, bu sürecin Kıbrıslılara ait olduğunu dile getirdi ve bunun çok önemli olduğunu söyledi.

Kıbrıs halkının bu fırsatı yakalamasını umduğunu da dile getiren Duncan, bunun gerçekleşmemesi halinde, muhtemelen gelecek nesillerin, çözümsüzlüğün kötü etkilerinden etkilenebileceklerini ifade etti.

Müzakerelerdeki mevcut durum konusunda ise İngiliz yetkili, müzakerelerin ileri bir safhada ve geçmiştekinden daha umut verici olduğu konusunda her yerde güçlü bir hissiyat olduğunu dile getirdi.

Herkesin müzakerelerin başarılı bir şekilde sonuçlanmasını istediğini, çünkü bunun Kıbrıs’ın uzun vadeli çıkarları ile gelecek nesillerin refahına hizmet edeceğini dile getiren Duncan, iki taraf arasındaki iyi güven düzeyine de atıfta bulundu.

Sürecin Kıbrıslılara ait olmasına da değinen Duncan, “Dışarıdan ne kadar az müdahale olursa o kadar iyi” ifadelerini kullandı.

Demecinde, Londra’nın 2004 yılındaki “Kıbrıs Cumhuriyeti’ne Üs topraklarının bir kısmını iade etmesi konusundaki” önerisinin geçerli olduğunu da söyleyen Duncan, bu teklifin müzakere sürecine yardımcı olmasını umduğunu da sözlerine ekledi.