Roma ve Brüksel’den gelen bilgilere göre, “Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB)  ile İsrail MEB’inden”, Yunanistan ve Avrupa’ya yönelik bir doğal gaz boru hattı inşa edilmesi olarak bilinen Eastmed projesine, İtalya’nın da dinamik olarak katılacağı ifade edildi.

Fileleftheros gazetesi, konuyu hali hazırda Brüksel ile ele alan İtalyan Hükümeti’nin, “yeşil ışığı aldığını” ve plana katılımı konusunu, İtalya Ekonomik Kalkınma Bakanı aracılığıyla, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, Yunanistan Çevre ve Enerji Bakanı Yorgos Stathakis ve Avrupa Komisyonu Enerji Komiseri’nin de hazır bulunduğu görüşmede gündeme getirdiğini kaydetti.

İtalya’nın, İtalyan Edison şirketinin katılımından ötürü, söz konusu boru hattının inşası ve işleyişine güçlü bir ilgisi olduğuna işaret eden gazete, ancak İtalya’nın projenin desteklenmesine çok daha aktif bir şekilde dahil olma niyetini ilk kez ifade ettiğini ekledi.

Simerini ise haberinde, dün Roma’da gerçekleştirilen ve Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in de katıldığı Bakanlar toplantısında, Eastmed doğal gaz boru hattının inşa planının kaydedeceği ilerlemeyi izleyecek olan bir çalışma grubu kurulmasına karar verildiğini yazdı.

Gazete, toplantıya katılan bakanların, kısa zaman önce tamamlanan çalışmaların, boru hattının teknik açıdan mümkün ve ticari açıdan uygun olduğunu göstermesinden duydukları memnuniyeti dile getirdiklerini de ekledi.