Rum siyasi partilerinin, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Kıbrıs sorunuyla ilgili son açıklamalarını farklı şekillerde yorumladıkları ve bu sebepten dolayı Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e yönelik eleştirilerde bulundukları haber verildi.

Haravgi gazetesine göre AKEL Basın Sözcüsü Stefanos Stefanu, müzakerelerin bir dönüm noktasında bulunduğunu ve müzakerelerde yaşanan ilerlemenin de büyük ölçüde “Hristofyas-Talat uzlaşılarının yeniden teyit edilmesine dayandığını” savundu.

DİSİ Başkanı Averof Neofitu da Sigma televizyonuna yaptığı açıklamada, Rum siyasi partilerinden, Anasatasiadis yurt dışından dönüp kendilerini bilgilendirene kadar, açıklamalarını ertelemelerini istedi.

Gazeteye göre EDEK de açıklamasında, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın “sınırları olmayan bir uzlaşmazlık, kışkırtıcılık ve şantaj hezeyanına kapıldığı” iddiasında bulunarak, Akıncı’yı “gelecekteki ayrılığın senaryosunu hazırlamayı arzuladığı” iddiasıyla eleştirdi.

Ekologlar’ın Anastasiadis’i kırmızı çizgileri ihlal etmemeye çağırdığını yazan gazete, Vatandaşlar İttifakının ise sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin” dönüşümüne ilişkin olarak üzerinde anlaşmaya varılmış bir metin istediğini, Dayanışma Hareketinin ise, kendini haklı çıkarma çabası içerisinde olan Anastasiadis’in, “Kıbrıs sorununu Türk tezlerine yönlendirmekte olduğunu” ifade ettiğini aktardı.

KEVE DE AÇIKLAMA YAPTI

Gazeteye göre, Rum Ticaret ve Sanayi Odası (KEVE) Başkanı Fidias Pilidis de açıklamasında, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in 25 Eylül’de New York’ta BM Genel Sekreteri Ban ile yapacakları görüşmenin, Kıbrıs sorununun nihai çözümü için gelişmelerin yoluna koyulması amacıyla, olumlu bir şekilde sonuçlanmasını umduğunu dile getirdi.