Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Kıbrıs sorunuyla ilgili son günlerdeki açıklamaları muhalefetin eleştirilerine neden oldu.

Fileleftheros gazetesi, Anastasiadis’in Kıbrıs sorunuyla ilgili konularda muhalefetin eleştirilerine maruz kaldığını belirterek, iç cephede “iç savaş atmosferinin” hakim olduğuna savundu.

Gazeteye göre, Rum liderin Politis gazetesine verdiği söyleyişi yorumlayarak, eleştirilerde bulunan DİKO ise Anastasiadis’in, vatandaşları karanlıkta bırakma yönündeki şüpheli açıklamalarıyla halkı kışkırttığını savundu. DİKO, “Devletin liderinin, Kıbrıs Cumhuriyeti ve Kıbrıs Helenizmi’nin geleceğini ilgilendiren büyük bir konuda gizli diplomasi sürdürdüğü açıktır” iddiasında bulundu.

“Anastasiadis, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin devamının öngörülüp öngörülmediğini neden açıkça söylemiyor?” sorusunu soran DİKO, Kıbrıs sorununun yönetimi konusunda Anastasiadis’e olan güven eksikliğinin artışta ve kaçınılmaz olduğunu savundu.

“ANASTASİADES’E GÜVENMEYENLER, MÜZAKERELERİN BAŞLAMASINI İSTEMEYENLERDİR”

Haberde, DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos’un “Kıbrıs sorununun yönetilmesinde Anastasiadis’e güvenmediğine” dair açıklamaları hatırlatılarak, DİSİ Basın Sözcüsü Prodromos Prodromu’un bu konudaki yanıtına da yer verildi.

Prodromu, herhangi bir parti ya da kişi ismi vermeden yaptığı açıklamada, Anastasiadis’e güvenmeyenlerin, müzakerelerin başlamasını istemeyenler olduğunu söyledi.

“DEĞİŞTİRİLMİŞ BİR ANNAN PLANI GETİRİLDİ”

EDEK ise, Anastasiadis’in, değiştirilmiş bir Annan Planı’nı yeniden getirdiğini iddia etti.

EDEK, “Başkan olguları ne kadar güzelleştirmeye çalışırsa çalışsın, aslında şimdiye kadar var olan görüş birliklerinde yapılmaya çalışılan, marjinal ve özlü olmayan değişikliklerle Annan Planı’nın yeniden getirilmesidir” değerlendirmesinde bulundu.

EDEK, Anastasiadis’in kabul ettiği ortaklık devletinde siyasi eşitlik dışında devletin işleyişinde önemli kurumlarda Kıbrıslı Türkler ve Rumların sayısal eşitliğinin olması ve Kıbrıslı Rumların anlaşmazlıkların çözümü organlarında azınlık ya da muhtemele azınlık olması yönünde ilerlendiğini iddia etti. EDEK ayrıca bunların, yeni devletin işlevsel, demokratik ve sürdürülebilir olmayacağını önceden belirlediğini savundu.

Vatandaşlar İttifakı, Anastasiadis’i “Ulusal Konsey’de farklı, dışarıda farklı konuşmakla”; Ekologlar ise Anastasaidis’i “özlü ve önemli noktalarıyla ilgili açıklamalar yapmamakla” suçluyor.

AKEL’DEN ANASTASİADES’E “İSTİKRARLI OL” ÇAĞRISI

Simerini’nin haberine göre AKEL ise “nötr” bir tavır takınarak, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Anastasiadis’in Eylül ayındaki görüşmelerinin neticesinin, büyük ölçüde müzakerelerin geleceğini ve çözümü perspektifini belirleyeceğini savundu.

AKEL Merkez Komite Polit Büro üyesi Stefanos Stefanu, içerisine girilen bu kritik aşamada, Anastasiadis’in üzerinde anlaşmaya varılan zeminde istikrarlı olmaya çağırdı.

Anastasiadis’i, Kıbrıs Rum tarafının yıllar önce belirlediği Kıbrıs sorununun çözümü ilkelerine dayanacak, realistlik sergilemeye davet eden Stefanu, siyasi partilerin tavır ve davranışlarıyla iç cepheyi parçalayacak “aşırılıklar, fanatizm ve suçlamalardan” uzak durarak, akılcılık atmosferinin yaratılmasında faaliyet göstermeleri gerektiği üzerinde durdu.

Stefanu, mevcut sürecin tamamlanmasıyla, siyasi partilerin, Anastasiadis tarafından bilgilendirildikten sonra müzakerelerin sonuçlarını yargılayıp, değerlendirebileceklerini vurguladı.