EDEK, Rum Yönetimi’nin Suriye’ye yönelik hava saldırılarında Fransa’ya sağlayacağı kolaylıkları Rusya’ya da sağlamasını isterken AKEL bu icraatlarından dolayı  hükümeti eleştirdi.

EDEK ve AKEL, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in, İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond’la ortak basın toplantısı sırasında “IŞİD’e karşı operasyonlarda, hava üssümüzün olağanüstü iniş ve kalkışlar ile hava saldırısından dönen askeri uçakları için Fransız Hava Kuvvetleri’nin emrinde olduğunu söyledik” açıklaması üzerine görüş ortaya koydu.

Fileleftheros’un haberine göre, KS EDEK Başkanı Marinos Sizopulos, IŞİD’e karşı yürütülen askeri ve diğer operasyonlar nedeniyle eldeki imkanların (hava üssü) Fransa’nın emrinde olduğu açıklamasından memnuiyet belirtti. Sizopulos, “Aynı kolaylıkları, bugüne kadar Kıbrıs Cumhuriyeti’ni her yerde destekleyen diğer bir dost ülke olan Rusya Federasyonu’na da sağlanacak mı?” diye sordu.

Sizopulos, Rum Yönetimi’nin, ezelden beridir kendisine destek çıkan ülkeler arasında çifte standart uygulamaması gerektiğine dikkat çekerek, Anastasiadis hükümetinin, bütün tercihlerini ABD’den yana kullanmasını da yanlış bulduğunu belirtti.

Sizopulos, “Bölgemizde cereyan edenler tesadüf değildir. ABD’nin çok büyük sorumluluğu vardır. Çok parçaya ayırarak daha iyi kontrol etmek için ezelden beridir uyguladığı politikayla bölgedeki çeşitli devletlerin istikrarsızlaşmasına yardımcı oldu.” dedi.

AKEL

Habere göre, AKEL Basın Sözcüsü Yorgos Lukaidis de Anastasiadis hükümetinin AB sözleşmesinin 47’nci maddesinin 7’nci bendinin hayata geçirilmesine ilk kez rıza gösterdiğine işaret ederek, Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in de Suriye’ye hava saldırılarına her türlü kolaylığı sağlamak niyetinde olduklarını açıkladığını hatırlattı.

AKEL adına açıklamasında Suriye’ye saldırıların, ülkenin ve halkın güvenliği açısından doğurduğu tehlikelere dikkat çeken Lukaidis, Anastasiadis hükümetinin bu tehlikeleri dikkate alması gerektiğine vurgu yaptı.

Lukaidis “Herkes şu andaki önceliğin gerçekten de, katil oluşum IŞİD’in etkisiz hale getirilmesi olduğunu düşünüyorsa, yapılması gereken ilk şey, aralarında NATO ve G20 üyelerinin de bulunduğu devletlerin IŞİD’e her türlü finans, silah ve ticari alış verişi kesmesidir” dedi.