Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastastasiadis’in, siyasi parti başkanlarıyla dünkü toplantısında dile getirdiği “üzerinde uzlaşılmayan ve beklemede olan konular bulunduğu ve bunların müzakerelerin son aşamasında görüşülebileceğine” ilişkin  sözlerinin Rum siyasi partileri kaygılandırdığı bildirildi.

Anastasiadis’in açıklamasının, muhalefet partilerinin tepkisini çektiği; DİKO, EDEK, Rum Ekologlar ve Çevreciler ile Vatandaşlar İttifakı’nın bu durumla hem fikir olmadıkları ve endişe belirttikleri ifade edildi.

Simerini gazetesi, “Partiler Yeni Taviz Görüyor” başlıklı haberinde, siyasi partilerin Anastasiadis’in açıklamasının ardından “baskıcı Türk saldırganlığı karşısındaki yeni bir taviz ve geri çekilmeden” söz ettiklerini ve Anastasiadis’in açıklamasının iç cephede sürtüşmeye sebep olduğunu yazdı.

“Barbaros Hayreddin Paşa” gemisinin olduğu yerde durduğunu ancak Rum kesiminin müzakerelere geri dönüyor göründüğü yorumunu yapan gazete, partilerin, özellikle Anastasiadis’in, “üzerinde uzlaşılmayan ve beklemede olan konular bulunduğu ve bunların müzakerelerin son aşamasında görüşülebileceğine” dair görüşüyle ilgili derin bir kaygı ifade ettiklerini yineledi.

DİKO

Gazeteye göre, DİKO, konuyla ilgili açıklamasında, Anastasiadis’in “uzlaşılmayan ve beklemede olan bütün konuların müzakerelerin son aşamasında, toprak düzenlemeleriyle ilgili haritalar sunulduğunda ve diyalog nihai çözüm sürecine girdiğinde ele alınacağına” dair ifadesine atıfta bulunarak, uluslar arası baskılar, son gelişmeler ve Eide’nin açıklamalarına bağlı olarak, bu ifadenin haklı sorular ortaya koydu.

Habere göre, DİKO Anastasiadis’i, uzlaşılmayan ve beklemede olan konular arasında, doğal gaz konusunun bulunmadığını açıkça ortaya koymaya çağırdı.

DİKO partisi, aksi takdirde, Anastasiadis’in üstü örtülü bir şekilde (gizli) geri çekilmekte olduğunu, aynı zamanda Rum kesimi ile bizzat kendisinin “doğal gaz konusunun Kıbrıs sorununun çözümünden önce ele alınmasının mümkün ve söz konusu olmadığına” dair pozisyonunu değiştirmekte olduğunu sözlerine ekledi.

EDEK: “GEÇMİŞİN TRAJİK HATALARI TEKRARLANIYOR”

Gazeteye göre, EDEK Başkanı Yannakis Omiru ise açıklamasında kısaca şunları söyledi;

“Ne yazık ki geçmişin trajik hataları tekrarlanıyor. Türkiye’nin teskin edilmesi (yatıştırılması) için yapılan tavizlerimiz, yeni Türk talepleri için başlangıç noktası olarak kullanılmakta. Ne yazık ki Ulusal Konsey’de ve parti başkanları konseyinde benimsenen ‘doğal gaz konusunun müzakerelerde ele alınamayacağı ilkesi’ ihlal edildi ve bu ihlalle ilgili sorumluluk çok büyüktür.”

EKOLOGLAR VE ÇEVRECİLER

Gazeteye göre, Ekologlar ve Çevreciler Hareketi Başkanı Yorgos Perdikis ise, Anastasiadis’in açıklamasının görünüşte küçük, fakat esas olarak büyük bir tavizden ibaret olduğunu dile getirdi.

Anastasiadis’in bizzat kendisi ile temsilcilerinin son haftalarda defalarca tekrarladıkları ‘doğal gazın Kıbrıs müzakerelerinin bir parçasını teşkil etmediğine dair prensibin’ terk edilmekte olduğunu öne süren Perdikis, doğal gaz konusunun toprak ile bağdaştırılması ve harita sunulması önkoşulunun “çıplaklığı örtmeye yarayan yetersiz bir incir yaprağından ibaret olduğunu ve bunun yapılan tavizin büyüklüğünü boşuna gizlemeye çalıştığını” ileri sürdü.

VATANDAŞLAR İTTİFAKI

Gazeteye göre Rum Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas ise, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in dünkü kararı ile birlikte “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarının değerini, iki toplumlu meselede pratik anlamda düşürmekte olduğunu” savundu.

Türkiye’nin, ilk günden bu yana uyarmakta oldukları şeyi başardığını iddia eden Lillikas, bunun “sahte devletin ilanında olduğu gibi, Kıbrıs sorununda oldu bitti haline gelecek olan, yeni koşullar meydana getirilmesi olduğu” iddialarına ekledi.