EDEK, “sahte bir diyalog ve bir arada yaşama kültürü, gerçekte var olmayan sahte duygular ve izlenimler yarattığı” gerekçesiyle Slovenya’nı Güney Kıbrıs’taki büyükelçiliği himayesinde Ledra Palace’da düzenlenmekte olan geleneksel Kıbrıs Türk ve Rum siyasi partiler toplantılarına bir daha katılmayacak.

Politis “EDEK’den Etkileyici Çıkış... Sosyal Demokratlar Kıbrıs Türk ve Rum Partiler Görüşmelerinden Kesin Ayrılıyor” başlıklı haberinde Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisinin faaliyetlerini gerekçe göstererek bir süredir bu toplantılara katılmayan EDEK’in bugün sadece “bayrağı selamlamak” için katılacağını ve artık katılmama kararının gerekçelerini açıklayacağını yazdı.

“SAHTE BİR DİYALOG VE BİR ARADA YAŞAMA KÜLTÜRÜ İŞLİYOR”

Habere göre EDEK liderliği ayrılma kararına gerekçe olarak “bu görüşmelerin sahte bir diyalog ve bir arada yaşama kültürü işlediği, gerçekte var olmayan sahte duygular ve izlenimler yarattığı” argümanını ortaya koyacak.

“HALK DAYANAĞI YOK, SEÇKİNLERE YÖNELİK”

Ledra Palace toplantılarının, gerçekte iki toplum arasında uzlaşı ön şartlarını yaratmayan sonu gelmez görüşmeler olduğu kanaatinde olan EDEK liderliği “görüşmeler, halk dayanağı olmayan seçkinlere yönelik eğiliminde ve kapalı kapılar arkasından uzlaşı olamaz” vurgusunu yapıyor.

MARAŞ GEZİSİNE DE KATILMAYACAK

EDEK’in, “iade edilmesi” konusunda Denktaş-Kiprianu Doruk Anlaşmaları’nın öngördükleri ve Güvenlik Konseyi kararları bulunduğu gerekçesiyle,  yine Slovakya Büyükelçiliği himayesinde Kıbrıs Türk ve Rum siyasi partilerinin 15 Haziran’da yapmayı planladığı Maraş gezisine de katılmama kararı aldığını yazan gazete özetle şunları ekledi:

KIBRIS SORUNUNDA TAVRINI SERTLEŞTİRİYOR

“Merkez Komitesi’nin kısa süre önce İki Bölgeli İki Toplumlu Federasyonu ret kararı da dikkate alındığında EDEK’in Kıbrıs Türk ve Rum siyasi partilerinin geleneksel ortak görüşmelerinden ayrılma kararı, partinin Kıbrıs sorunundaki tavrını sertleştirmekte olduğu izlenimini güçlendiriyor.

Buna karşın EDEK önümüzdeki dönemde özellikle sivil toplum örgütleri düzeyinde Kıbrıs Türk toplumuyla köprüler kurmaya çalışacak. Bu çerçevede EDEK Başkan Vekili Yorgos Varnavas dün ‘Kıbrıslı Türk vatandaşlarımızla anlayış ve işbirliği şartları yaratmak Kıbrıs sorununa barışçıl çözüm bulunması çabasındaki önemli unsurdur ‘dedi.”