Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Rum Ulusal Konseyi’nin yeni işleyişiyle ilgili şartlarını içeren ve mecliste temsil edilen 8 partiye gönderdiği ve "ültimatom olarak algılanan" mektubu nedeniyle Rum yönetimi ve siyasi partiler arasındaki sürtüşme yaşanıyor.

“Ulusal Konsey”in yeniden şekillendirilmesi çabalarının, tarafların birbirine karşı güvensizlik duyduğu ve yüksek tonda sözlü suçlamaların yaşandığı olumsuz bir ortamda yapıldığı, bunun da Konsey’in akıbeti açısından hayra alamet görülmediği bildirildi.

Simerini “Ulusal Kargaşa” başlıklı haberinde işleyiş şekli ve koşulan şartlar konusunda ortak paydada buluşulması kuşkulu görüldüğünden Ulusal Konsey’in tekrar ne zaman toplanabileceğinin bilinemediğini yazdı, Kıbrıs müzakerelerinin yoğunlaştırıldığı ve bölgedeki enerji ve genel jeopolitik gelişmelerin hız kazandığı bu dönemde bu durumun Ulusal Konsey’in akıbeti açısından hayra alamet olmadığına işaret etti.

“KATILMAK İÇİN İKİ BÖLGELİ İKİ TOPLUMLU FEDERASYONU KABUL ETMEMİZ ŞARTSA, KATILMAYIZ”

Habere göre Anastasiadis’in mektubuna ilk tepki gösteren siyasi parti başkanı, EDEK Başkan Marinos Sizopulos oldu. Sizopulos EDEK kongresinde dün akşam yaptığı konuşmada “Ulusal Konsey’e katılmamız için iki bölgeli iki toplumlu federasyonu kabul etmemiz şartsa, o zaman katılmayız” dedi. Gazete Sizopulos’un sözlerini, Anastasiadis’e bir siyasi parti başkanı tarafından verilen ilk ve ültimatom nitelikli mesaj diye niteledi.

EDEK Başkan Vekili Kostis Efstathiu, siyasi partilere gönderdiği gizli mahreçli mektuptan bazı bölümleri seçerek basına sızdırması nedeniyle Anastasiadis’i eleştirdi ve “EDEK Başkanı, Anastaiadis’in Ulusal Konsey’e yakınlaşmalar diye gösterdikleri hakkında doğruları açıkladığı zaman söyledikleri ve yaptıklarını hatırlayacak olursak bu hareketi Başkan Anastasiadis’i ifşa ediyor” dedi.

Anastasiadis’in, mektubunda söz ettiği 2009 Ulusal Konsey kararlarından hangilerini benimseyip müzakerelerde ileri götürmekte olduğunu açıklamasını da isteyen Efstathiu şunları ekledi:

“Başkan Anastasiadis Ulusal Konsey’i yeniden yapılandırırken muradının, istişare ve ulusal strateji belirleme mekanizması olması mı yoksa siyasi partilerin, sadece Konsey’e katılabilmek için Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili kendi görüş ve yaklaşımlarını kabul etmeleri mi olduğunu açıklasın.”

“ULUSAL KONSEY’İN PARTİ BAŞKANLARI KONSEYİNE DÖNÜŞTÜRÜLMESİNİ ASLA KABUL ETMEYİZ”

Gazeteye göre AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, Anastasiadis’in şart koştuğu gizlilik ilkesini yorumlarken  “Böyle bir şeyin gündeme getirilmesi AKEL açısından anlaşılır gibi değildir. AKEL ezelden beridir sorumluluk ve ciddiyet göstermiş, diğer partiler gibi sızdırma ‘cengaverliği’ yapmamıştır” ifadesini kullandı.

AKEL Basın Sözcüsü Yorgos Lukaidis ise AKEL’in, Ulusal Konsey’in siyasi parti başkanları konseyine dönüştürülmesini asla kabul etmeyeceğini belirtti.

Lukaidis’in bu açıklamasıyla AKEL, Anastasiadis’in koştuğu; Konsey toplantılarına her partiden tek bir temsilci katılması şartını reddetti.

“KONULAN ÇÖZÜM TAKVİMİNDE HALKIN TAM VE DOYURUCU BİLGİLENDİRİLMESİ MÜMKÜN DEĞİL”

DİKO Basın Sözcüsü Athu Andoniadis Ulusal Konsey toplantılarından bilgi-belge sızdırılmasının ve gizliliğin bozulmasını, Anastasiadis’in müzakere masasındaki yakınlaşmalar konusunda siyasi partilere ve halka bilgi vermemesinden kaynaklandığını belirterek özetle şöyle devam etti:

“Çözüm için konulan 2016 takvimi temelinde halkın, müzakere edilmekte olan çözüm hakkında tam ve doyurucu bilgilendirilmesi mümkün değildir. Başkan, müzakerelerde ne olup bittiği konusunda süratle bilgilendirme yapmalıdır. Başkan’ın siyasi partilere gönderdiği mektupla ilgili görüş ve önerilerimizi pazartesi günü şahsına ileteceğiz.”

“ANASTASİADİS KUNDAKÇI GİBİ HAREKET EDİYOR”

Ekologlar Hareketi ve Vatandaşlar İşbirliği Başkanı Yorgos Perdikis Anastasiadis’i “Bir yandan uzlaşı ve işbirliği isterken öte yandan siyasi ortamı kundaklamakla” suçladı, özetle şunları dile getirdi:

“Başkan, Ulusal Konsey’in işleyişi konulu mektubuyla kundakçı gibi hareket ediyor ve bütün köprüleri yakıyor. Kıbrıs sorununun çok kritik bir zamanda olduğu görüşüne katılıyoruz ancak mektubu ile kendi yarattığı ortam, Kıbrıs sorununu ağırbaşlılık ve ciddiyetle yönetmeye yardımcı olmuyor.”

Gazete Rum Yönetimi Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in ise Anastasiadis’in siyasi partilerden, Konsey’in işleyişiyle ilgili yorum, görüş ve önerilerini dinlemeyi beklediğini söyledi ve mektubuyla ilgili yapılan “ültimatom” yorumlarını reddetti. Hristodulidis, Anastasiadis’in partilerden cevap alır almaz Ulusal Konsey’i toplayıp toplamamakla ilgili kesin kararını vereceğini de açıkladı.

Politis Rum Sözcü Hristodulidis’in açıklamasını “Partileri Bekliyor… Partilere Pazartesine Kadar Süre” başlığıyla, siyasi partilerin tepkilerini de “İtiraz ve Tepkiler… AKEL Çifte Temsiliyette Israrlı” başlığıyla okurlarına aktardı.

Alithia “Kesin Karar Zamanı” başlıklı haberinde Anastaiadis’in, kendi “önerisinden” sonra siyasi partilerden, ulusal konseyin daha etkin işleyişiyle ilgili önerilerini pazartesine kadar sunmalarını istediğini yazdı. Gazete Hristodulidis’in, Anastasiadis’in mektubunun, partilerin yorumladığı gibi ültimatom değil  “çerçeve” olduğu değerlendirmesine de yer verdi.

Fileleftheros haberi “Son Söz Başkanın” başlığıyla aktardı.