Fileleftheros, “EDEK Sosyalist Enternasyonal İle Kanlı Bıçaklı” başlığıyla aktardığı haberine göre  EDEK, Sosyalist Enternasyonel’e CTP ile ilgili tepki gösterdi ve eleştirilerde bulundu.

Sosyalist Enternasyonal’in Angola’da düzenlenen konsey toplantısında, CTP tarafından hazırlanan “Kıbrıs sorunuyla ilgili” kararın kabul edilmesinin ise EDEK için bardağı taşıran son damla olduğuna dikkat çeken gazete, edindiği bilgilere dayanarak, “elindeki bütün hukuki imkanlar tükendiği için Sosyalist Enternasyonal’den kopmaya hazır olduğuna” dikkat çekti.

Gazete, EDEK’in, Ayala’ya tepkileriyle ilgili biri elden iki mektup gönderdiği ve Sosyalist Enternasyonal’in hareketinin  “uluslararası hukuku ve Kıbrıs mevzuatını ihlal ettiğini” savunduğunu yazdı.

EDEK’in itirazında, CTP yetkililerinin KKTC Cumhuriyet Meclisi’nde görev yaptıklarını da hatırlatarak; “Sosyalist Enternasyonal, kuruluş ilkelerini ihlal edemez” iddiasında bulunduğuna da işaret eden gazete, EDEK’te, Sosyalist Enternasyonal’in 2016’da  yapılması planlanan bir sonraki kongresinde büyük bir savaş ve hatta ipleri koparma  hazırlığı yapılmakta olduğuna dikkat çekti.

Gazete, KKTC’den Angola’daki Sosyalist Enternasyonal toplantısı kararlarında CTP’nin Kıbrıs sorunuyla ilgili önerisinin benimsendiği haberleri geldiğini belirterek, EDEK’in o toplantıya, ekonomik nedenlerle katılamadığına dikkat çekti.