Rum tarafı,  yapılmasını istediği değişikliklerin reddedilmesine rağmen Türkiye’nin AB ilerleme raporundan memnun.

Simerini’nin haberine göre, Rum Yönetimi Sözcüsü Nikos Hristodulidis raporda, Türkiye’nin “Kıbrıs kökenli yükümlülükleri” ile ilgili “güçlendirilmiş ifadeler” yer aldığına dikkat çekti.

“Önceki rapora kıyasla güçlendirilmiş” bulduğu ifadelerin; TC kökenliler, BM’nin ilgili kararları temelinde çözüm, MEB ve “egemenlik haklarına” saygı, Türk askerlerinin çekilmesi, kapalı Maraş’ın BM sorumluluğuna verilmesi ve kayıplarla ilgi olduğunu söyleyen Hristodulidis “bu ifadeleri etkisiz hale getirmeyi amaçlayan değişiklik tekliflerinin reddedildiğini vurgulamamız da önemlidir” dedi.

Raporda, Türkiye’nin 23 ve 24 numaralı müzakere başlıklarının açılmasıyla ilgili ifadenin tekrarlanmasını da yorumlayan Sözcü, “aday ülkelerin üyelik süreci devletlerarası bir prosedürdür, Avrupa Parlamentosu’nun veya Komisyonu’nun yetkisinde değil” dedi. Kararların 28 üyenin oy birliğiyle alındığını hatırlattı. Hristodulidis, AP Başkanı Jean Claude Juncker’in genel kurulda ifade ettiği “Türkiye’nin başlıkları çok somut nedenlerle donduruldu, bunların açılıp açılmayacağı tamamen Türkiye’ye kalmıştır” sözünü de hatırlattı.

AKEL, AP’deki üyesinin rapora çekimser oy vermesini “belirgin olumlu ve olumsuz unsurları olan bir karar, bu da gerek Kıbrıs Solu’nu gerek Avrupa Solu’nun tamamını çekimser kalmaya itti” cümlesiyle izah etti. Parti tarafından yapılan açıklamada  “AKEL’in AP’deki ana hedefi, Kıbrıs’ta kalıcılaşan işgali yüzünden Türkiye’nin sorumluluklarına Avrupa düzeyinde dikkat çekmektir. Rapordaki olumlu yönler,  kolonizasyonun kınanması, kayıp akıbetlerinin belirlenmesi için arşivlerini açmaya, Maraş’la ilgili 550 sayılı kararı uygulamaya, Kıbrıs’taki askeri varlığını kaldırmaya ve müzakere prosedürüne aktif destek vermeye çağrılmasıdır” denildi.

EDEK Türkiye raporundan memnuniyet belirterek, Rum yönetiminin, kendileri açısından “olumlu” yönlerinin değerlendirmesini, “Kıbrıs kökenli yükümlülüklerini yerine getirmeden müzakere başlıklarının açılmasına asla müsaade etmeyeceğini açıkça ortaya koymasını” istedi. Açıklamasında  “Kıbrıs Cumhuriyeti ne bitirilebilir ne de işlevsiz olabilir. Bu net tavrını sürdürdüğü sürece hükümetin yanındayız” ifadesini kullandı.

Vatandaşlar İttifakı Basın Sözcüsü Aleksandros Mihailidis ise “23 ve 24 numaralı başlıkların genel seçimlerden sonra muhtemel açılması Türkiye’nin ödüllendirilmesinden başka bir şey değildir. Komiser Hristos Stilianidis bu konuda Komiteler Kurulu’nda nasıl bir tavır takınıyor?” diye sordu.