Kıbrıs sorunu ve KKTC’deki durum, Güney’de 22 Mayıs’ta yapılacak genel seçimler için propaganda dönemini başlatan Rum siyasi partilerinin gündemine yerleşti.

Fileleftheros’un “Kıbrıs Çatışmalar Gündemine Girdi… Gelişmelerle İlgili Telkinler ve Sorular” başlıklı haberine göre, DİSİ Başkanı Averof Neofitu konuya ironiyle karışık eleştiriyle yaklaştı ve “Muhalefet partileri 20 milyon Euro verip –teoride- toplumun bütün sorunlarını çözdü, şimdi de her ümidi ve perspektifi öldürmek için Kıbrıs sorununa yöneldiler” dedi.

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu “Genel seçimlerden sonra Kıbrıs sorunundaki çaba hızlanacak, hazırlıklı olmalıyız. Engellerin aşılabilmesi için Sayın Akıncı’nın da çözüm isteyen diğer partiler gibi kararlı olması ve Türkiye’nin saygı göstermesi lazım” ifadesini kullandı.

Müzakere masasında hangi konularda karşılıklı anlayış, yakınlaşma veya görüşler arasındaki mesafede daralma sağlandığını öğrenmek isteyen DİKO, “Müzakerelerde şeffaflık ve demokrasi olmalı. Kıbrıs Rum tarafı Ulusal Konsey’in oy birliğiyle aldığı kararlara dönmeli” dedi.

EDEK “müzakerelerdeki olumlu ortam ve ilerleme söylemlerinin ispatı için Kıbrıs Türk tarafının verdiği tavizleri” öğrenmek istedi ve “şimdilik tek olumlu şey 25 bin yerleşiğe ‘vatandaşlık’ verilmemesidir” ifadesini kullandı.

Ekologlar Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in vatandaşlıklar konusunu mutlaka gündeme getirmesini isterken, Vatandaşlar İttifakı DİSİ ve AKEL liderliklerini “Kıbrıs sorununda boş hayallerden çıkıp gerçekleri görmeye” çağırdı.

Politis’in haberine göre AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’i ve DİSİ’yi, uyguladıkları sosyal politika ile toplumun yaşlı kesiminin yaşam şartlarını oldukça zorlaştırmakla suçladı. Emekli maaşlarının çok tehlikeli ölçüde azaltıldığını, ödeneklerin kesildiğini, verilmekte olan asgari garantili ödeneğin ise “hayatta kalma” ödeneği olduğunu, sağlıkta 3 yıl kaybedildiğini ve devlet hastanelerinin çökmekte olduğunu söyledi.

ELAM ADAYI HAKKINDA TEHDİT VE TACİZDEN İHTİYATİ TEDBİR KARARI VAR

Alithia “Ulusal Halk Cephesi” (ELAM) milletvekili adayı Maria Kalogeri hakkında, mahkemelik olduğu komşularını taciz ve tehdit etmekten dolayı ihtiyati tedbir kararı bulunduğunu haber verdi.

Gazeteye göre Kaloyeri kendisine ait cep telefonu ile 60 yaşlarındaki komşusuna “ELAMlıları gönderip seni dövdürteceğim” ve eşine de “seni beladan kurtaracağım”  şeklinde tehdit mesajları gönderdi. Şikayetçi olan aile, dava görülene kadar mahkemeden Kaloyeri hakkında ihtiyati tedbir kararı aldırdı. Karar, Kaloyeri’nin şikayetçi aileye ve akrabalarına yaklaşmasını ve taciz etmesini yasaklıyor.

BAŞSAVCI EURO.KO’NUN DEVLETTEN ALDIĞI ÖDENEĞİ İADE ETMESİNİ İSTİYOR

Fileleftheros’a göre Rum Başsavcı Kostas Kliridis, Eleni Theoharus’un Dayanışma Hareketi’ne katılarak kendini fesheden EURO.KO’nun, daha önce 2016 yılı için devletten aldığı 327 bin 992 Euro’luk parti ödeneğini 56 bin 340 Euro’sunu hak ettiğini, geriye kalan meblağı iade etmesini istedi. Kliridis EURO.KO’nun, ödeneğin hak etmediği 12’de 7’lik bölümünü iade etmesinin ahlaki zorunluluk olduğunu da söyledi.