Rum siyasi partilerin, Cenevre’de yaşanan gelişmeleri farklı yorumladıkları belirtildi.

Haravgi gazetesi “DİSİ Olumlu, Diğer Partiler Olumsuz” başlıklı haberinde, DİSİ’nin konferans sonuçlarına olumlu baktığını, geriye kalanların ise fiyaskodan söz ettiklerini yazdı.

Gazeteye göre DİSİ açıklamasında, haritalar sunulmasını ve Türkiye’nin de katılımıyla ilk kez güvenlik ve garantilerle ilgili bir diyalog başlamasını olumlu bulduğunu belirtti.

Habere göre AKEL de açıklamasında, tarafların ilk kez eş zamanlı olarak harita sunmasını olumlu bulduğunu belirtti.

Cenevre konferansını başarısızlık ve fiyasko olarak addeden DİKO ise bunun Kıbrıs Rum kesimi için olumsuz etkilere yol açacağını savundu.

DİKO, Türk tarafının “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin varlığı olmadan, istişarelerin beş taraflı aşamada devam etmesini başardığını” iddia etti.

EDEK ise açıklamasında “konferansın Kıbrıs Cumhuriyeti için herhangi bir gerçek yararı olmadığını, ancak bunun Kıbrıs Türk tarafı için ek avantajları olduğunu” belirtti.

Cenevre konferansının “negatif bilançosundan” söz eden Rum Ekologlar, “Cenevre’de yalnızca verdiklerini ve karşılık olarak bir parça umut aldıklarını” ifade etti.

Vatandaşlar İttifakı ise açıklamasında, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in “illüzyonlardan destek aldığını ve halkta yanılsamalar meydana getirdiğini” ileri sürerken, Dayanışma Hareketi de “Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Ulusal Konsey’e gösterdiği haritanın, konferansta sunulan harita olup olmadığı konusunda kuşku ortaya koydu.”

GAZETE BAŞLIKLARI

Gazetelerin, siyasi partilerin Cenevre yorumlarıyla ilgili haberlerinin başlıkları şöyle:

Alithia: “İç Cephede Çifte Yorumlama- DİSİ ile AKEL İyimser, Geriye Kalanlar Aynı Olumsuz Tempoda Devam Ediyor”

Politis: “Büyükler Olumlu Şeylere Odaklandı- DİSİ ile AKEL Çabaların Devamından Başka Yol Olmadığını Belirtti- Merkez Partiler Cenevre’yi Fiyasko Gördüler”

Fileleftheros: “Cenevre’yi Hem Olumlu Gelişme Hem Fiyasko Olarak Gördüler”

Simerini: “Partilerden Konferansla İlgili Farklı Yorumlar”