Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in toprak ve garantilerle ilgili önerilerinin “siyasi termometreyi” yükselttiği ve Rum muhalefet partilerinden EDEK, Ekologlar ve ELAM’ın, müzakerelerdeki başkanlık tezlerini eleştirdikleri ifade edildi.

Simerini gazetesi “Muhalefet Kaynıyor” başlıklı haberinde, toprak başlığına ilişkin kriterlerle ilgili ifşaatların EDEK partisinin patlamasına yol açtığını ve partinin, bu başlıkta yapılan herhangi düzenlemelerin, özel dikkat gerektirdiğini belirttiğini iletti.

Gazeteye göre EDEK partisi açıklamasında, kriterlerin “birincil hukuka, daimi derogasyonlara aynı zamanda oluşturucu kısımlardaki egemenlik haklarının doğrudan veya dolaylı bir şekilde tanınmasına yol açmaması gerektiğini” iddia etti.

Gazeteye göre EDEK, mülkiyetle ilgili tazminatların kısıtlanması konusunda ise “mülkiyet haklarının yalnızca daimi mal sahibine tescil edilmesi gerektiğini ve 1974 yılında geçerli olan (yüzde 86 Kıbrıslı Rum ve yüzde 14 Kıbrıslı Türk) mülkiyet oranının korunmasını gerektiğini” de öne sürdü.

EKOLOGLAR

Gazeteye göre Ekologlar Hareketi de açıklamasında, Rum siyasi partileri ile halkın, “Türk Ordusunun varlığı ve Türkiye ile Yunanistan’ın uzlaştırıcı rolünün devam etmesiyle birlikte, Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili bir anlaşmayı kabul edip etmediklerini” sordu.

Gazeteye göre AKEL partisine de saldıran ve AKEL’in tavrını garip olarak niteleyen Ekologlar, AKEL’in Türk Ordusunun kalmasına aynı zamanda Türkiye ile Yunanistan’ın çözümden sonra güvenlik sisteminde rolünü muhafaza etmesine tepki göstermiyor göründüğünü ifade etti.

ELAM

Gazeteye göre Rum Ulusal Halk Cephesi ELAM da açıklamasında, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’i müzakereler sürecinde ne kazandıklarına ve en nihayetinde çok reklam edilen ilerlemenin nerede olduğu konusunda bilgilendirmeye çağırdı.