EDEK Başkanı Marinos Sizopulos Kıbrıs sorununun çözümü referanduma götürülecekse, önce bağımsız bir uluslararası örgüt tarafından BM ve AB gözetiminde nüfus sayımı yapılmasını ve  Kıbrıslı Türklerle Rumların tek listeyle referanduma gitmesini önerdi.

Politis’in haberine göre, Sizopulos dün Limasol’da yaptığı açıklamada nüfus sayımı talebini “olası bir anlaşmayı oylaması istenecek Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlarının tam sayısını bilelim” sözüyle açıklarken, “her demokratik ülkede ve Avrupa devletinde olduğu gibi oy sayımı uniter / tek olmalı” dedi.

Anastasiadis hükümetinin EDEK’in bu önerisini değerlendirmesi dileğini de belirten Sizopulos “EDEK, herhangi bir anlaşma olmadan kolonizasyonu dolaylı veya doğrudan kabul etmeyecek” dedi.

Filelefheros haberi, “Kıbrıslı Türk ve Rum Nüfusunun Uluslararası Örgüt Tarafından Sayılsın” başlığıyla aktardı.

“İLK DEFASI DEĞİL”

Gazete, EDEK’in Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in Rusya’ya askeri kolaylıklar sağlanıp sağlanmayacağına dair çelişkili açıklamalarına dikkat çektiği bir açıklama yayımladığını yazdı.

Habere göre açıklamada özetle şunlar kaydedildi:

“Sayın Kasulidis sabah, kesin bir dille Rusya’nın Kıbrıs’tan askeri kolaylık istemediğini söyleyerek EDEK’in tezleriyle dalga geçiyor. Öğleden sonra, Rusya Büyükelçisi’nin açıklamaları üzerine ise esasen yalanlamak zorunda kaldı. Kimin doğru söylemediği, gerçekte olguların ne olduğu anlaşılırdır. Bu Sayın Kasulidis’in milli çıkarları zedeleyen ilk ciddi usulsüzlüğü değildir.”

“DAHA FAZLA TAVİZ OLANAĞIMIZ YOK”

Aynı gazete, DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos’un, Rum tarafının halen bir çok taviz verdiğini öne sürerek “verdiğimiz tavizlerin çoğu acı tavizdi ve hat safhaya ulaştı. Daha fazla tavize olanağımız yoktur” dediğini yazdı.

Gazeteye göre, Papadopulos, bu sözleri III. Makarios’un 1974’te uğradığı darbe sonrasında Ada’ya geri dönüşünün (7 Aralık) yıldönümü  vesilesiyle düzenlenen etkinlikte söyledi.