Simerini gazetesi, bazı Rum siyasi partilerinin Kıbrıs sorunu ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in icraatlarıyla ilgili eleştirilerine yer verdi.

EDEK, çözümün ardından Türk kuvvetlerinin adada kalmasını öngören bir çözümü desteklemeyeceklerini belirtti.

Anastasiadis’in izlediği taktiğin, Türkiye’ye hedeflerine ulaşmasında kolaylık sağladığını savunan EDEK, çözümden sonra geçiş döneminde dahi 1 Türk askerinin adada kalmasını öngören bir çözümü desteklemeyeceğini açıkladı.

EDEK ayrıca, Türk askerinin çözümün başlangıcından önce tümüyle adadan ayrılması gerektiğini iddia etti.

Dayanışma Hareketi Başkanı Eleni Theoharus, Anastasiadis’in gizli diplomasisini sürdürdüğünü söyleyerek, bugünkü Ulusal Konsey toplantısında bilgiler edinme yönündeki beklentisini dile getirdi.

Anlaşmanın işlevsel bir çözüm sağlamayacağı ve tüm Türk koşullarının kabul edildiğine dair bilgilerin olduğundan söz eden Theoharus, Anastasiadis’in İsviçre’ye nasıl gideceğini sorguladı.

Öte yandan Ekologlar Hareketi-Vatandaşlar İşbirliği, perde gerisinde “mutabakatın pişirildiğini” savundu.

Ekologlar, Güzelyurt’un Kıbrıslı Rumlara iadesi yerine Güzelyurt’ta federal bölge oluşturulmasının ve Türk askerlerinin zaman içinde adadan ayrılmasına yönelik zaman takviminin belirlenmesine karşılık mülkiyette bugünkü kullanıcılara öncelik verilerek kriterlerin özel olarak uygulanmasının önerildiğini iddia etti.