Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Andrianis Yoannu adlı Kıbrıslı Rum’un, Taşınmaz Mal Komisyonu (TMK) prosedürlerinin “uzun ve etkisiz olduğu” şikayetini kabul etmesi ve manevi tazminat kararı vermesiyle ilgili yankılar sürüyor.

Rum gazeteleri, kararın Kıbrıs Türk basınındaki yansımalarını aktarırken, kararın, Kıbrıs Türk toplumunun bir kesiminde “hayal kırıklığı ve şok etkisi” yarattığını yazdılar. 

Politis gazetesi, “Zayıflıklar Yine Sahnede… Kıbrıslı Türklerden AİHM Kararıyla İlgili Kafa Yorma” başlık ve spotuyla aktardığı haberinde, Taşınmaz Mal Komisyonu Başkanı Ayfer Said Erkmen’in dün, yaptığı açıklamaları da aktardı.

Haberde, Halkın Partisi (HP) Başkanı Kudret Özersay’ın ve Yeniden Doğuş Partisi’nin (YDP) konuyla ilgili görüşlerine de yer verildi.

EDEK’TEN VE EKOLOGLAR’DAN TEPKİ

Gazete haberinde, EDEK’in, Rum hükümetinin Taşınmaz Mal Komisyonu’nun işleyişi aleyhinde yetkili mercilere başvuruda bulunma çağrısı yaptığını yazdı.

Habere göre EDEK, Taşınmaz Mal Komisyonu’nun yasa dışı olduğunu iddia etti.

Ekologlar-Vatandaşlar İşbirliği ise, AİHM’in kararının önemli bir adım teşkil ettiğini ve bu kararın etkisinin, hukuki boyutlarının yanı sıra, siyasi boyutları bulunduğunu öne sürdü.

Haber, diğer gazetelerde şu başlıklarla yansıtıldı:

Alithia gazetesi: “İşgal bölgelerinde Tartışmalar Yoğun”

Haravgi gazetesi: “İşgal Bölgeleri: AİHM Kararı Tepkilere Yol Açtı”