Haravgi’nin haberine göre kongrede EDON adına konuşan Nasos Kukos birinci önceliklerinin Kıbrıs sorununun öne çıkarılması olduğunu belirterek Cumhurbaşkanı Akıncı ile birlikte Rum halkı arasında çözüm ümidinin yeniden canlandığına işaret etti “Buna rağmen çok dikkatli olmalı, duygusal davranmadan durumu değerlendirmeli ve ezeli tezlerimizi öne çıkarmalıyız” dedi.

EDON’un müzakere prosedürüne destek verdiğini ancak bunun Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’e desteklerinin “açık çek” olduğu anlamına da gelmediğini belirten Kukos  “takvim ve hakemliğin kabulü söz konusu değildir” ifadesini kullandı.

Kukos EDON’un çözümle ilgili kırmızıçizgilerini anlatırken “Çözüm -İngiliz üslerinden kurtulmak nihai hedefiyle - Kıbrıs’ın tam askersizleştirilmesini öngörmeli.  Kıbrıs’ın NATO’ya veya bu ölümcül askeri örgütün yan kuruluşu olan Barış İçin Ortaklığa girmesini kabul etmemiz söz konusu değil”dedi.

Kongre’de BKP gençlik örgütünün, temsilcisi tarafından okunan mesajında iki bölgeli iki toplumlu, siyasi eşitliğe sahip ve askersizleştirilmiş bir Kıbrıs’a destek belirtildi, özetle şunlar kaydedildi: 
“Önceliğimiz böyle bir çözüme ulaşmak ve toplumlarımız arasında barışı sağlamaktır. Partimizin geleneklerinden gelen Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı ve Rum lider Nikos Anastasiadis arasında yürütülen müzakereleri bütün gücümüzle destekliyoruz. Çok yakın bir zamanda Kıbrıs sorununa karşılıklı kabul edilir bir çözüme varılacağını umuyoruz.”