Rum Hidrokarbon Şirketi (EİK) Üyesi Mike Efthimiu, Güney Kıbrıs’a ilk doğal gazın 2020 yılında gelebileceği öngörüsünde bulundu.

Fileleftheros gazetesine konuşan Efthimiu, Güney Kıbrıs’a yerli doğal gazın varışının Güney Kıbrıs halkı için çok önemli bir dönüm noktası olacağını belirtti.

Bunun sadece sembolik bir öneminin olmayacağını, aynı zamanda elektrik üretiminde akaryakıttan doğal gaza geçişle elektrik fiyatlarının daha düşük ve sabit olacağını vurgulayan Efthimiu, 2017 yılında icraat aşaması başlaması durumunda ilk doğal gazın 2020 yılında Güney Kıbrıs’a gitmesini beklediklerini söyledi.

Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisinde 12’nci parseldeki Afrodit yatağıyla ilgili soruları da yanıtlayan Efthimiu, mevcut aşamada yatağın kalkındırılmasına yönelik çeşitli seçeneklerin analizi aşamasında bulunduklarını ve Mısır’a boru hattı yapılması seçeneğine ulaşmak üzere olduklarını belirtti.

Efthimiu, önümüzdeki aylarda hangi faaliyetlerde bulunulması gerektiği sorusuna yanıt olarak Noble’ın, 12’nci parselin idarecisi olarak Afrodit yatağının ticari değeriyle ilgili açıklama yapması gerektiğini ifade etti.

Buna paralel olarak Noble’ın Afrodit’le ilgili kalkınma planı hazırlaması ve bunu Enerji Bakanlığı’na sunması gerekeceğini söyleyen Efthimiu, bakanlığın planın sağlıklı olduğu kanaatine varması durumunda bunu kabul edeceğini ve Afrodit için istifade izni vereceğini belirtti.

Efthimiu, 12’nci parseldeki ortakların birlikte Afrodit doğal gazıyla ilgili pazarlama kampanyasına başlıyor olduklarını da ifade etti.

Bu gelişmeler ışığında Vasiliko’da bir doğal gaz sıvılaştırma terminali yapılması planlarının unutulması mı gerektiği sorusu karşısında Efthimiu, “Hayır, unutmamız gerekmez” diyerek, Güney Kıbrıs’ta 10 TCF (trilyon ayak küp) civarlarında yeterince büyük doğal gaz rezervi keşfedilmesi durumunda Vasiliko terminalinin diğer seçeneklerle birlikte yeniden incelenmesi gerekecek bir seçenek olacağını anlattı.