BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin dün Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yla gerçekleştirdiği görüşme ve sonrasında yapılan açıklamalar Rum basınında geniş yer buldu. Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis ise Kıbrıs Rum tarafının BM Güvenlik Konseyi Daimi Üyesi ülkelerle temaslar başlattı.

Fileleftheros gazetesi “Özlü Müzakere İstiyor – Eide: GYÖ’ler İyi Ancak Hedef Sürecin En Kısa Sürede Sona Ulaşması Mesajını Verdi – Sözcü: Güvenlik Konseyi’nin Tüm Daimi Üyelerinin Müdahil Olması” başlıkları altında verdiği haberinde Eide-Akıncı görüşmesine geniş yer verdi.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide’nin, Cumhurbaşkanı Akıncı’yla dün gerçekleştirdiği görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, müzakerelere verilen uzun aranın ardından “olumlu bir hava sunmak istediğini ve çözüm için son on yılda mevcut en iyi fırsattan” bahsettiğini yazdı.

Gazete, Eide’nin, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Cumhurbaşkanı Akıncı’nın doğrudan derin konulara girmelerini istediğini de belirtti. Haberde, Eide ile Akıncı’nın açıklamaları da yansıtıldı.

Öte yandan Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Kıbrıs Rum tarafı olarak BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleriyle temaslara başladıklarını duyurdu.

Gazete, Hristodulidis’in dün ABD’nin Güney Kıbrıs Büyükelçisiyle görüştüğünü ve sonrasında yaptığı açıklamada, beş daimi üyenin müzakere sürecine müdahil olmasını istediklerini açıkladığını aktardı.

Habere göre, Hristodulidis, “İşgalin sona ermesi ve vatanın yeniden birleşmesi için Kıbrıs Türk toplumunun yeni lideri ve bizim için kesin koşul olan Türkiye’nin de müdahilliğiyle, samimi ve özlü bir diyalogda beş daimi üye ülkenin de yer almasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

ABD tarafında ise “bu hafta içerisinde bazı gelişmelerin olması ihtimalinden” söz eden Hristodulidis, “ilgili açıklamanın Anastasiadis tarafından yapılmasının beklenmesi gerektiğini” vurguladı.

Anastasiadis’in beş daimi üye ülkeyle yapacağı ziyaretler konusunda açıklamaların yapılacağını da belirten Hristodulidis, çözüm müzakerelerin 12 Mayıs tarihinde mi başlayacağı şeklindeki bir soruya ise, “müzakerelerin en geç Mayıs’ın ikinci haftasında başlamasının beklendiği, bu konunun Eide’nin liderlerle temaslarında ele alınacağı” yanıtını verdi.

YUNANİSTAN DIŞİŞLERİ BAKANI KOCAS: “GARANTİLER ÖNCELİKLİ”

Gazete bir diğer haberinde ise, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas’ın, Yunanistan’ın önceliğinin garantiler konusu olduğu yönündeki açıklamasına yer verdi.

Habere göre, Yunan Dış Politika Konseyi toplantısında konuşan Kocas, Atina’nın sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin çağ dışı garantilerden kurtulması konusunu ileri götüreceğini” de vurguladı.
Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttı:

Alithia: “En İyi Fırsat – Eide Akıncı’yla Görüşmesi Sonrasında Gerçek Özlü Müzakerelerden Bahsetti – Başkan, Güvenlik Konseyi Üyelerinin Aktif Katılımını İstiyor”; Simerini: “Eide Diyalogun Yeniden Başladığını İlan Etti – Lefkoşa Güvenlik Konseyi’nin Müdahil Olmasını İstiyor”; Politis: “GYÖ’ler Güçlendirici Ancak Hedef Çözüm – Maraş İvme”; Haravgi: “Müzakereler Yeniden Başlıyor”.