Brüksel ve AB üyesi ülkelerin, “çözüm sahnesi” kurmaya çalıştığını buna bağlı olarak Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Elmar Brok’un, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmansı Espen Barth Eide’yi, Kıbrıs sorununa ilişkin özel bir oturum için Brüksel’e çağırdığı belirtildi.

Fileleftheros gazetesi “AB Çözüm Ortamı “Pişiriyor”- Özlü Parametreler Askıda İken Eide, Avrupa Parlamentosu’nda Özel Oturumda” başlıklı haberinde Brüksel ve AB üyesi ülkelerin, Kıbrıs sorunun bütünlüklü çözüm kapısının önünde bulunulduğu imajını yaratarak, çözüm sahnesi kurduğunu savunurken bununla birlikte (Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e göre)Kıbrıs sorunundaki özlü parametrelerin ele alınmasının askıda bulunduğunu ve iki tarafın, çok büyük farklılıklara sahip olduklarının göründüğüne dikkati çekti.

Çözüm ortamı yaratılması çerçevesinde  Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Elmar Brok’un, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Bart Eide ile telefonda görüşerek, Eide’yi, Avrupa Parlamentosu’nda Kıbrıs sorununa ilişkin özel bir oturum için Brüksel’e davet ettiğini belirten gazete elde ettiği bilgilere atıfta bulunarak Avrupa Halk Partisi’nin Alman AP üyesi Elmar Brok’un, Eide’ye davette bulunmadan önce Berlin’den tavsiye aldığını ayrıca Avrupa Komisyonu çevrelerinin de bu hareketle hem fikir olduklarının görüldüğünü yazdı.

Habere göre  Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Elmar Brok, dün Komite önünde, Türkiye ilerleme raporunun ele alınmasından önce yaptığı konuşmada, Eide ile telefonda görüştüğünü ve Eide’yi, Kıbrıs sorununa ilişkin özel bir oturuma davet ettiğini belirtti.

Brok, Eide’nin daveti kabul ettiğini buna bağlı olarak AP üyelerine, Türkiye’ye yönelik raporu “Kıbrıslılaştırmaktan” kaçınmaları tavsiyesinde bulunurken Kıbrıs sorununa alakalı olarak Eide tarafından ayrıntılı bir  şekilde bilgilendirileceklerini ve bunu(Kıbrıs sorununu) görüşeceklerini ifade etti.

Eide’nin Avrupa Komisyonu yetkililerini, Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin görüşmeler ve planlamaları konusunda defalarca bilgilendirdiğini, ilk başta Mart 2016’da çözüme ilişkin beklentiler yaratıldığını yazan gazete, AB’den bir kaynağın “bu beklentilerin yenilendiğini ve Kıbrıs sorununun çözümünü 2016 yılı içerisinde beklediklerini, taraflardan hiçbirinin de buna karşı olmadığı” şeklinde açıklama yaptığını belirtti.

Gazete, Avrupa Parlamentosu Dayanışma Hareketi üyesi Eleni Theoharus’un, Eide’nin Avrupa Parlamentosu’na çağrılmasına karşı çıktığını ve Avrupa Parlamentosu’nu “hatalı” olarak nitelendirdiğini ayrıca müzakerelerin gerçek görüntüsüne ilişkin olarak objektif ve uygun olup olmayacağı şeklindeki şüphesini de dile getirdiğini yazdı.

Habere göre Demokrat Parti AP üyesi Kostas Mavridis de, Eide’nin, AP’ye çağrılması için gelişmelerin, Kıbrıs sorununun çözümünü spesifik hale getirilmesini garanti altına alması gerektiğini belirtti.

EDEK’TEN KIBRIS SORUNUNA İLİŞKİN BİLGİLENDİRME

Fileleftheros gazetesi EDEK’in, halkı Kıbrıs sorununa ilişkin bilgilendirme adına dün Güney Lefkoşa’daki Holiday İnn Otel’de bir etkinlik  düzenlediğini belirtti.

Habere göre EDEK Başkanı Marinos Sizopulos, etkinlik çerçevesinde yaptığı açıklamada, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in müzakere masasındaki “tavizlerinin ve görüş birliklerinin” konfederasyon çözümüne ve Annan Planı’nın yinelenmesine neden olduğunu belirtti.

Sizopulos, Kıbrıs sorununun idare edilmesinde Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e güvenmediklerini bunun da nedensiz olmadığını söyledi.

Sizopulos, bunlara örnek verirken Anastasiadis’in Downer belgesini gizlediğini, Anastasiadis’in başka söyleyip başka yaptığını belirtti.

MAVROYANNİS-SMA İLE ÇÖZÜMÜN EKONOMİK BOYUTUNU ELE ALDI

Alithia gazetesi ve diğer gazeteler, Rum müzakereci Andreas Mavroyannis’in, kısa adı SMA olan Büyük Kalkınmalar Derneği ile bir araya gelerek Kıbrıs sorununun olası çözümündeki ekonomik boyutları ele aldığını yazdılar.  

Habere göre Mavroyannis ve SMA arasındaki görüşmede, müzakere sürecine ve ekonomik boyuta, rekabet ve süreçlere ilişkin konular ele alındı. 

SMA Başkanı Andreas Dimitriadis görüşme sonrasında yaptığı açıklamada çok yararlı ve yapıcı geçen görüşmede, müzakereler süreci hakkında bilgilendirildiklerini ayrıca Kıbrıs sorununun olası çözümünde ekonomik boyutlara ilişkin olarak Mavroyannis’e bazı sorular yönelttiklerini ifade etti.