BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin bugün Ankara’da gerçekleştireceği temaslar Rum basınında geniş yer buldu.

Fileleftheros gazetesi ve diğer gazeteler BM Genel Sekreteri Ban’ın Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin Ankara’da yapacağı temasların yanı sıra Kıbrıs’taki BM Barış Gücü (UNFICYP) Basın Sözcüsü Aleem Siddique’in konu hakkındaki açıklamalarına da yer verdiler. 

Haberi “Ankara Kıbrıs Sorununa İlişkin Kendi Tezlerini Ortaya Koyacak” başlığıyla veren Fileleftheros gazetesi, Ankara’ya dün giden Eide’nin, temaslarının odağında, Kıbrıs sorunundaki sonraki adımlar ile müzakereler sürecinin bulunacağını yazdı.

Habere göre Eide, bugün TC Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile bir araya gelecek.

UNFICYP Basın Sözcüsü Aleem Siddique ise, Eide’nin, temaslarını tamamlamasının ardından Türk medyasına açıklamalarda bulunacağını ifade etti.

Eide-Sinirlioğlu görüşmesinden, müzakerelere destek verilmesi şeklindeki bilindik Türk ifadesinin ötesinde, önemli açıklamaların ortaya çıkmasının beklenmediğini yazan gazete Türkiye’nin, önemli konulara ilişkin kartlarını da bu aşamada açmasının beklenmediğini belirtti.

Gazete ayrıca Eide’nin, Ada’ya, iki lider arasında 1 Eylül tarihinde yapılacak olan görüşmede hazır bulunmak amacıyla Ağustos ayı sonunda döneceğini de yazdı.

Alithia gazetesine göre UNFICYP Basın Sözcüsü Aleem Siddique, Rum Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, Eide’nin, TC Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle temaslarda bulunacağını ifade etti.

Sidiqque, Eide’nin bugüne kadar olan müzakereler sürecini ele alacağını da söyledi.

PARTİLER ZAMAN TAKVİMİNİ REDDETTİ

Fileleftheros gazetesi, EDEK ile Rum Çevreciler ve Ekologlar Hareketi’nin,Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, Güney Kıbrıs’taki milletvekilliği seçimlerine kadar çözüm perspektifine ilişkin açıklamalarına tepki gösterdiğini yazdı.

Habere göre EDEK, Kıbrıs Türk liderinin iyimserliğini paylaşmadıklarını belirtirken, dönüşümlü başkanlık, TC kökenli vatandaşların kalması, Türkiye lehine garantiler, doğal gaz konusundaki tutum, mülkiyete ilişkin endişelerini de dile getirdi.

EDEK, başka bir konuda özlü ilerleme olmadan, tüm konuların görüşülmeye son ana bırakılmasının da üretken olmadığını belirtti.

Çevreciler ise yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın açıklamalarını ifşa edici olarak nitelendirirken, Akıncı’nın, Kıbrıs sorununa ilişkin olarak Mayıs 2016 şeklinde bunaltıcı zaman takvimlerini ortaya koyduğunu savundu.

AKEL

Fileleftheros gazetesine göre AKEL ise “HASDER”e gönderdiği mesajda AKEL’in öncelikli amacının, Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi olduğunu belirtirken adil ve üzerinde anlaşmaya varılan bir çözüme katkı koyacağını ifade etti.

AKEL Polit Büro üyesi Nikos Yoannu, Mustafa Akıncı’nın Kıbrıs Türk liderliğine seçilmesinin olumlu bir gelişme olarak nitelendirdi ve bunun müzakere masasında doğrulanması ümidini dile getirdi.

Yoannu, mesajda ayrıca Talat-Hristofyas görüş birliklerinden de bahsederken Akıncı ve Anastasiadis’in görüş birliklerini değerlendirmesini istedi.