Anastasiadis’le görüşmesinden sonra açıklama yapan Eide, Mont Pelerin’de gerçekleştirilecek görüşmelerle ilgili büyük beklentilere sahip olduğunu, buna paralel olarak, görüşmelerin hiçbir şekilde yolun sonu olduğunun anlaşılmaması gerektiğine işaret etti.

Habere göre Eide, bugün Anastasiadis’le görüşmesinde “en iyi sonuca sahip olmaları için, İsviçre’de ele almayı arzu ettikleri konuların ortaya konulacağı en iyi şekli görüştüklerini” söyledi.

Habere göre Eide, Mont Pelerin’de yapılacak görüşmelerin başarılı olması halinde, “bunun, o halde son aşamaya ilerleyebilecekleri anlamına geldiği konusunda hem fikir olabileceklerini” de dile getirdi.

“AKINCI VE ANASTASİADİS DÖNEMİNDE MÜZAKERELER İLK KEZ KIBRIS DIŞINA TAŞINIYOR”

Mont Pelerin’de müzakerelerinin, Kıbrıs müzakerelerinin çok önemli bir anında gerçekleşeceğine de vurgu yapan Eide, çünkü Akıncı ile Anastasiadis’in müzakere etmeye başladıkları zamandan bu yana, müzakerelerin ilk kez Kıbrıs dışına taşınacağını belirtti.

İki tarafın da şu an kritik öneme sahip toprak meselesi de dahil olmak üzere, masaya henüz konmamış başlıkları açmaya hazır olmalarının, Mont Pelerin’le ilgili “iyi haberlerden” olduğuna da işaret eden Eide, toprak başlığının bununla bağlantılı diğer konularla, aynı zamanda halledilmemiş diğer konularla birlikte ele alınması gerektiğini ifade etti.

“RESMİ VE GAYRI RESMİ GÖRÜŞMELERE FIRSAT”

Habere göre “Pazartesi sabahından cuma gününün sonuna kadar tam beş güne sahip olacağız ve orada hep birlikte olacağız” diyen Eide, “bunun resmi müzakerelere fırsat sağlayacağı gibi, gayri resmi görüşmelere fırsat tanıyacağını da” söyledi.

“TEK YOL KONULARIN İLİŞKİLİ OLDUĞUNU GÖRMEK”

“İsviçre’de, farklı başlıklar arasında bir çeşit al-ver olmasının mümkün olup olmadığı” sorusuna karşılık ise Eide, “kendisinin al-ver ifadesini kullanmayacağını belirterek, konuların birbiriyle bağlantılı olduğunu ve Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin tek yolun, konuların ilişkili olduğunu görmek olduğunu” sözlerine ekledi.