Politis gazetesi “Çıkış Yolu Arıyor” başlığı altında verdiği haberinde, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin gel-git politikasıyla çözüm müzakerelerini doğru yola geri getirmeye çalıştığını yazdı.

Gazete, Eide’nin Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla yaptığı temaslarda Kıbrıs Rum tarafının tezlerini ve kendine ait bazı fikirleri ilettiğini belirtirken BM’den açıklandığı şekilde Eide’nin Yunanistan programına da yer verdi.

ANDRULLA VASİLİU: “KIBRIS SORUNUYLA UĞRAŞMAKTAN YORULDULAR”

Öte yandan Simerini gazetesi, AB Eğitim Komiseri Andrulla Vasiliu’nun, Avrupa Birliği’nin dönem dönem Kıbrıs sorununa ilişkin girişimleri ve BM’nin çabalarını desteklediğini ancak bu girişimlerin çıkmazla sonuçlanması sebebiyle artık Kıbrıs sorunuyla uğraşmaktan yorulduğunu söylediğini aktardı.

Vasiliu, AB’nin Kıbrıs sorununu çok iyi bildiğini ancak şu anda, Suriye ve Ukrayna krizleri gibi çok büyük ve ciddi birçok sorunla baş etmesi gereken AB’nin, Kıbrıs sorunuyla uğraşmaktan yorulduğunu görememenin körlük olacağını vurguladı.

Vasiliu ayrıca, Güney Kıbrıs’ın doğal gaz yatakları konusunda çok dikkatli davranması ve fırsat olabilecek bir şeyi kabusa dönüştürmemesi gerektiğini belirterek, Kıbrıs sorununun çözümünün, istikrar ve güven ortamı oluşturacağını, devamında da tüm Kıbrıslar için ekonomik ilerleme anlamına geleceğini sözlerine ekledi.