Gazeteler, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin dün liderlerle ayrı ayrı gerçekleştirdiği temasların ardından, akşamüzeri “Stelios Vakfı’na” ait Güney Lefkoşa’daki iki toplumlu kafede düzenlenen bir etkinliğe katılarak Kıbrıs sorunu ve müzakerelere ilişkin soruları yanıtladığını yazdı.

Fileleftheros,  “Çözüm İçin Hazırlanın – Eide’den Vatandaşlara Çağrı ve AB’ye Öğüt” başlıkları altında verdiği haberinde, Eide’nin dünkü etkinlikte “Kıbrıs sorununun mantıklı bir zaman çerçevesinde çözülebileceğini, vatandaşların bunu dikkate alarak çözüm için hazırlanmaları gerektiğini” söylediğini yazdı.

AB NORMLARINA UYUMLU ÇÖZÜM

Habere göre Eide, çözümün AB normlarına uyumlu olması gerektiğini ve Brüksel’deki temasları sırasında da AB yetkililerine “çözüm ihtimaline karşı hazırlıklı olmalarını” söylediğini belirtti.

KKTC Cumhurbaşkanlığına Mustafa Akıncı’nın seçilmesinden sonraki dönemi değerlendiren Eide, “böyle bir ortamın uzun yıllardan beridir olmadığını” ifade ederken, Güven Yaratıcı Önlemler (GYÖ) konusundaki bir soruya karşılık “sabırlı olun. Görecekleriniz karşısında hayretler içerisinde kalacaksınız” yanıtını verdi.

Habere göre Eide, çözüm sonrasında adaya gelme niyetinde olan yatırımcılar olduğunu da iddia etti. 

Eide, Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in “zaman kaybedilmemesi gerektiğini düşünmeleri ve Kıbrıs sorununda ortaya çıkan dinamizmi kullanma arzusunda olmalarından cesaret aldığını” da vurguladı.

YAZDA KISA BİR ARA VERİLECEK

Eide konuşmasında, müzakerelerin yaz aylarında da devam edeceğini ancak kısa bir ara da verileceğini belirtirken güvenlik ve garantiler konusunda ise Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas’la önceki gün Atina’da gerçekleştirdiği görüşmeye değindi.

“Bu konuların nasıl görüşüleceği konusunda düşüncesel tutarlılık olduğunu ve henüz müzakere masasında bulunmadıklarını” belirten Eide, “tüm temel konuların mantıklı bir zaman çerçevesinde halledilmesinin planlandığını” vurguladı.

Gazete ayrıca, Kıbrıs Türk ve Rum müzakerecileri Özdil Nami ve Andreas Mavroyannis’in dün yeniden bir araya gelerek liderler tarafından bugün ele alınacak belgeyi “neredeyse hazır ettiklerini” yazdı.

Politis gazetesi haberini “Eide İyimser – Kıbrıslıları Şimdiden Çözümü Tartışmaya Çağırdı” başlıkları altında verdi.

Gazete, Eide’nin, tüm taraflarla yaptığı temaslar sonrasında özellikle iyimser göründüğünü ve bu iyimserliğinin Stelios Vakfı kafesinde yaptığı konuşmaya da yansıdığı yorumunda bulundu.

Gazete Eide’nin konuşmasında, Kıbrıs sorununun çözümünün ekonomik boyutuna odaklandığını ve “çözümün sonrasında olacaklara ve geçiş dönemindeki günlük hayata dair şimdiden görüşmelerin olması gerektiğini” söylediğini yazdı.

Kıbrıs sorununun çözümü durumunda yapılması gereken değişikliklerin maliyeti olacağını ancak tecrübelerine göre, toplam kazancın maliyetten çok daha fazla olacağını ifade eden Eide, “çözüm ve istikrarlı yapı olması durumunda tüm dünya çapındaki yatırımcıların Kıbrıs’a ilgisi olduğunu” öne sürdü.

Eide, liderlerle yaptığı görüşmelerde çok iyi bir ortamın olduğunu belirterek “gerçek olamayacak kadar iyi görünse bile size söylemek isterim ki öyledir (iyidir)” şeklinde konuştu.

İki liderin birbirlerine güvenerek işbirliği yapmaktan hoşlandıklarını, sıkı çalışmaya da hazır olduklarını ifade eden Eide, “bunun geri kalan sisteme de yansıdığını” söyledi.

Habere göre Eide garantiler konusunda ise, “refah ve kalkınmanın olabilmesi için insanların sadece bugün değil gelecekte de güvende hissetmeleri gerektiğini, bu konuyu Yunanistan Dışişleri Bakanı Kocas’la da görüştüğünü” belirterek “garantör güçler, zamanı geldiğinde müzakerelerde ele alınacak bu unsuru anlıyorlar” şeklinde konuştu.

Kıbrıs sorununun çözümü başarılı bir şekilde uygulamaya geçmeden çözüm olduğunun söylenemeyeceğine işaret eden Eide, “zor olabilecek bir geçiş döneminin olacağını” vurguladı.

HRİSTODULİDİS EİDE’NİN AÇIKLAMASINI “OLUMLU” BULDU

Gazete haberinin devamında, Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in dün yaptığı açıklamada müzakereler ve Eide’nin söz konusu açıklamalarını değerlendirdiğini yazdı.

Habere göre Hristodulidis, Eide’nin çözüm müzakerelerinin sonuçlarının AB normlarıyla uyumlu olması şeklindeki sözlerini  “olumlu bir gelişme” olarak nitelendirdi.

Müzakerecilerin, tüm konuların değerlendirmesini bitirdiklerine de dikkat çeken Hristodulidis, yeni Güven Yaratıcı Önlemler (GYÖ) konusunda karar almanın ise Akıncı ve Anastasiadis’in yetkisinde olduğunu sözlerine ekledi.