Politis ve diğer gazeteler, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin dün Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le görüştüğünü ve görüşme sonrasında yaptığı açıklamada sözde çözümden sonra “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dönüşümü” ve çözümün ekonomik boyutu konularına değindiğini yazdılar.

Gazete “Sorun Görmüyor – Eide: Dönüşüm Konusunda Yanıt 11 Şubat Açıklamasında” başlıkları altında verdiği haberinde, Eide’nin Anastasiadis’le görüşmesi sonrasındaki açıklamasında, Kıbrıs Türk ve Rum tarafları arasında, çözüm sonrasında “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin” dönüşümü konusunda çıkan tartışmalara ilişkin net cevap vermediğini, 11 Şubat 2014 ortak açıklamasına atıfta bulunduğunu yazdı.

Habere göre Eide açıklamasında “Bu konu, tüm görüşmenin temelini teşkil eden, 11 Şubat 2014 Ortak Açıklaması’nda görüşülmüştü. Bu çok netti. Bu yüzden yeniden tartışma konusu olması beni şaşırttı. Zor bir konu olduğunu düşünmüyorum” şeklinde konuştu.

Gazete, 11 Şubat 2014 Ortak Açıklaması’nda, “ne Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dönüşümü ne de yeni bir devletin oluşturulmasından söz edildiğini” iddia ederek “BM ve AB üyesi olan birleşik Kıbrıs’ın, Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türklerden kaynaklanan tek egemenliğe sahip olacağı, birleşik Kıbrıs federasyonunun ayrı ayrı ve eş zamanlı referandumlarda onaylanacak anlaşmadan ortaya çıkacağı” ve “kurucu olarak tayin edilmeyen ‘eşit statüye sahip iki oluşturucu eyaletten oluşacağının’ netleştirildiğini” savundu.

Gazete, Eide’nin açıklamasında, AB normlarının çözümden sonra tam uygulanması için hazırlık yapıldığını vurgulamayı tercih ettiğini belirterek, müzakereciler Özdil Nami ve Andreas Mavroyannis’in geçtiğimiz hafta Brüksel’de bu konuda temaslarda bulunduğunu hatırlattı.

Habere göre Eide, AB’nin kendisiyle, IMF ve Dünya Bankası’yla bir dizi teknik konuda tam anlamıyla iş birliği yapmakta olduğunu vurgulayarak “olası bir çözüm öncesinde gerçekleşmesi gereken belirli unsurlarda ilerleme olmasının istendiğini” ifade etti.

Eide, çözümün finansmanı konusuna da değinerek, “Devletlerden hibeler, özel sektörden yatırımlar ve çeşitli ekonomik araçlar gibi birçok seçeneğin incelenmekte olduğunu” vurguladı ve “Hiç olmadığı kadar çok çalışma yapılıyor” şeklinde konuştu.

Eide sözlerini “Kıbrıs’ta, sanki para kaybedecekmiş gibi, çözümün maliyetinden bahsediyorsunuz. Gerçekte bütün çalışmalar, zaman içerisinde, bulunacak bir çözümün çözümsüzlükten daha fazla zenginlik getireceğini gösteriyor. Çözüm kendini finanse edecek” şeklinde tamamladı.

Eide, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın “uzlaşıların liderlerce ortaklaşa açıklanması” önerisinin sorulması üzerine ise “bunun liderleri ilgilendiren bir konu olduğu” yanıtını verdi.

Fileleftheros gazetesi ise “Çözümün Ekonomisi Konusunda Ders – Eide’ye Göre Kıbrıs Sorununun Çözümü Kendi Kendini Ödeyecek” başlıkları altında verdiği haberinde, Eide’nin son günlerde çözümün maliyeti konusunda başlayan tartışmalara müdahale ettiği yorumunda bulundu.

Eide’nin Anastasiadis’le görüşmesi sonrasında yaptığı açıklamada “çözümün maliyetine ilişkin elle tutulur bir şey olmadığını kabul ettiğini” iddia eden gazete, Eide’nin açıklamalarına geniş şekilde yer verdi.

Haberde ayrıca, Eide’nin dün DİSİ Başkanı Averof Neofitu ve Rum Ortodoks Kilisesi Başkanı II. Hrisostomos’la görüştüğü de vurgulandı.

HRİSTODULİDİS: “KIBRIS TÜRK TARAFININ SÖYLEDİĞİ HER ŞEY UZLAŞILMIŞTIR ANLAMI TAŞIMIYOR”

Gazete, Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in ise dün, Kıbrıs Türk tarafından yapılan açıklamalar konusunda Güney Kıbrıs’taki tartışmalara ilişkin açıklamada bulunduğunu yazdı.

Habere göre Hristodulidis, Kıbrıs Türk tarafının gerek açıklamalarında dile getirdiği, gerekse müzakere masasında sunduğu her şeyin müzakerelerde uzlaşılmış şeyler oldukları anlamına gelmediğini öne sürdü.

Hristodulidis, çözümün maliyeti konusunda tartışma başlamasının kötü bir şey olmadığını belirtirken “çözümün ekonomik boyutunun sadece mülkiyete ilişkin olmadığını, çözümün kalıcı olmasının gerekliliğinin temel unsur olduğunu” ifade etti.

Hristodulidis, Türkiye’nin de çözümün ekonomik boyutuna katkı koyması gerektiğini savundu.

SİYASİ PARTİLERDEN TEPKİLER

Gazete bir diğer haberinde ise, Kıbrıs sorunundaki her başlığın ve tartışmaya açılan her unsurun Güney Kıbrıs’taki siyasi partiler arasında kavgaya sebebiyet verdiğini belirterek Rum siyasi partilerin çeşitli açıklamalarını yansıttı.

Habere göre AKEL, “iki toplumlu, iki kesimli federasyon istemeyenlerin Kıbrıs sorununun her başlığına ilişkin tehlike uyarıları ve yıkım sözleri kullandıklarını” belirtti.

DİKO’nun açıklamasında ise Eide’nin 11 Şubat 2014 Ortak Açıklaması’na atıfta bulunulması eleştirildi.

EDEK’in açıklamasında, 2004 yılında daha uygun ekonomik koşullar varken finansörler konferansında 900 milyon dolarlık anlaşmaya varıldığını, şimdiki şartlarda çözümün büyük maliyetinin nasıl karşılanacağı sorusunu gündeme getirilirken, Anastasiadis’in ise Akıncı’yla hâlâ aynı vizyonu paylaşıp paylaşmadığına yanıt vermesi istendi.

EURO.KO’nun açıklamasında, “mülkiyet sorununun çözümünde ilkeler değil satın alma mantığına girildiği” iddia edilirken, Vatandaşlar İttifakı ise, “Kıbrıslı Rumların iyi bir çözümü kabul etmek için, güya çözümden sonra Kıbrıs’ın yatırımlara boğulacağı masalına ihtiyaçları olmadığını” öne sürdü.

Eleni Teoharus ise, “Akıncı’nın Anastasiadis’i, Kıbrıs sorununu seçim propagandası için kullanmakla suçladığını” iddia ederek “Anastasiadis’in buna yanıt vermesini” istedi.