M Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Türkiye’deki gelişmelere ilişkin yorumunda “Dış olayların Kıbrıs’a etkisinin azalması gerektiğini” söyledi.

Politis ve diğer gazeteler, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin dün Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le, bugünkü liderler görüşmesi çerçevesinde bir araya geldiğini, görüşme sonrasında ise Türkiye’deki gelişmeler ve Kıbrıs sorununa ilişkin açıklamada bulunduğunu yazdılar.

Habere göre Eide, Türkiye’nin Kıbrıs sorununa ilişkin tutumunda bir değişiklik görmediğini belirterek “müzakereleri desteklemeyi sürdüren Türk hükümetinin tutumunda şu ana kadar bir değişiklik gözlemlemediğini” vurguladı.

Gazete, Eide’nin bu noktada “başka kanallar vasıtasıyla devam eden görüşmelerden” bahsettiğini yazdı.

Eide açıklamasının devamında, “liderlerin daha düşük bir düzeyde taahhüt altında olduklarını düşünmediğini” belirterek “Türkiye’de meydana gelen olayların Kıbrıs’ın bulunduğu bölgenin zaman zaman çok zorlu olduğunu hatırlattığını” savundu.

Eide, “Yapabileceğimiz en iyi şey olanları görmezden gelmek yerine dış olayların etkilerini azaltmaktır” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum lider Anastasiadis’in 29 Temmuz Cuma günü yapacakları görüşmenin ardından “ilk kez, tüm konulara ilişkin stratejik müzakerenin tamamlanmış olacağını” vurgulayan Eide, son görüşmenin ardından, müzakerelerin hangi durumda bulunduğuna ilişkin bir değerlendirmenin de yapılabileceğini ifade etti.

Eide, “müzakerelerin yapısından memnuniyet duyduğunu ve konular çözüldükçe daha ayrıntılı incelenmesi gereken unsurların ortaya çıktığını” belirterek “bu unsurların illaki taraflar arasındaki görüş ayrılıklarına ilişkin değil, yeniden birleşme süreci çerçevesinde çözülmesi gerekenler hakkında daha net görüş elde etmeye ilişkin olabileceğini” vurguladı.

Eide ayrıca, pazartesi günü New York’ta olacağını, UNFICYP Misyon Şefi Elizabeth Spehar’la görüşeceğini ve Güvenlik Konseyi üyelerine bilgi vereceğini sözlerine ekledi.

Öte yandan Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, liderlerin bugünkü görüşmede federasyonun yasama, yürütme ve yargı yetkilerini ele alacaklarını belirtti.

Habere göre Hristodulidis dünkü açıklamasında, Türkiye’deki olayların Kıbrıs Rum tarafının garantilere ilişkin tezini güçlendirdiğini ve Kıbrıslı Türklere nasıl bir gelecek istediklerine dair mesaj gönderdiğini iddia etti.

Fileleftheros gazetesi ise haberini “Darbe Sonrası Dönem Gölgesinde – Müzakereler Türkiye’deki Gelişmelerden Etkileniyor” başlıkları altında verdi.

Gazete, bugünkü liderler görüşmesinin Türkiye’deki gelişmelerin gölgesinde gerçekleştirileceğini ve Rum hükümetinin Türkiye’de ilan edilen OHAL’in KKTC’de de etkili olup olmayacağından ve gelişmelerin KKTC’yi nasıl etkileyeceğinden endişe duyduğunu yazdı.

Gazete bir diğer haberinde ise Rum Sözcü Hristodulidis ile Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in Türkiye’deki gelişmeler ve Kıbrıs sorununu ele almak üzere dün Yunanistan’a gittiklerini aktardı.

Habere göre Hristodulidis ve Kasulidis’in bugün Yunan Dışişleri Bakanlığı’nda temaslarda bulunmaları bekleniyor.