Fileleftheros, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin Türkiye’de “güvenlik ve garantilerle” ilgili temaslarda bulunduğunu iddia etti.

Gazete, TC Başbakanı Ahmet Davutoğlu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Dışişleri  Bakanlığı Genel Sekreteri Feridun Sinirlioğlu ile ayrı ayrı görüşen Eide’nin sosyal medya hesabında “Kıbrıs sorunuyla ve bölgesel konular, güvenlik ve garantiler konusunun ele alındığı zengin ve özlü bir görüşme oldu” mesajını paylaştığını yazdı.

“HAYALETLERLE SAVAŞ”

Gazete ayrıca TC Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tansu Bilgiç’in, “Güney Kıbrıs’ın Rusya’ya askeri tesis vermesi” açıklamasını “Türk Dışişleri Bakanlığı hayaletlerle savaşıyor” şeklinde yorumladı. Gazete ayrıca Bilgiç’in “1960 Garanti ve İttifak Anlaşmaları’na göre Ada’da yalnız garantör güçler varlık gösterebilir” sözünü de “Türkiye’nin varlık göstermesi gerektiğini kastediyor” şeklinde değerlendirdi.

Gazete, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı İsmail Kahraman’ın KKTC ziyareti sırasında yaptığı açıklamayı da, “Ankara, Garantör Güç Olarak Kıbrıslı Türkler İçin Fedakarlığa Hazır” başlığıyla okurlarına aktardı.