Fileleftheros gazetesi “Fiyaskodan Sonra Keşfe Geliyor” başlıklı haberinde, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, Güney Kıbrıs’a, doğal gaz konusunda Rum tarafınca bir adım atılması durumunda, Türkiye’nin Barbaros gemisini uzaklaştıracağı ve yeni bir NAVTEX yayımlamayacağı şeklinde teyitler verdiğini; Rum tarafının ise Ankara’ya itimat ettiğini, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in açıklamasının ardından ise Türkiye’nin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın emriyle, Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölgesinde “kalmak için geldiğini” teyit ederek yeni bir talimat verdiğini yazdı.

Eide’nin buna bağlı olarak, Rum Yönetimi’ne bazı izahatlarda bulunması gerekeceğini yazan gazete Eide’nin, ziyaretinde, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile ayrı ayrı görüşeceğini belirtti.

Habere göre Barış Gücü açıklamasında, Eide’nin ziyaretinin iki liderden, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik perspektifleri ve müzakerelerdeki bugünkü çıkmazına ilişkin düşünceleri duymak olduğunu kaydetti.

Eide, ziyareti çerçevesinde 26 Ocak tarihinde BM Güvenlik Konseyi’nde yapacağı  bilgilendirmenin hazırlığını da yapacak.

ANASTASİADİS’TEN BUGÜN BİR DİZİ TEMAS

Fileleftheros gazetesi Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Kıbrıs sorunundaki son gelişmelere yönelik görüş alış verişinde ve bilgilendirmede bulunmak amacıyla bugün bir dizi temas gerçekleştireceğini belirtti.

Habere göre Anastasiadis ilk önce Rum Yönetimi eski Başkanları Dimitris Hristofyas ve Yorgos Vasiliu ile bir araya gelecek. Anastasiadis daha sonra ise  Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in de yer almasıyla eski Dışişleri Bakanları Erato Kozaku Markulli, Markos Kiprianu, Yorgos Yakavu, Nikos Rolandis ile görüşecek.

Anastasiadis öğleden sonra ise Kıbrıs sorununa ilişkin müzakere grubunu kabul edecek ve Jeostratejik Araştırmalar Konseyi  toplantısına başkanlık edecek.

İÇ CEPHEDEKİ ANLAŞMAZLIKLAR SÜRÜYOR

Politis gazetesi, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in açıklamalarına yönelik iç tartışmaların devam ettiğini belirtti.

Habere göre AKEL Polit Büro üyesi Stefanos Stefanu yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in “Anastasiadis’in, doğalgazla ilgili detayların müzakerelerin son aşamasında görüşülmesi önerisiyle ilgili açıklamasının, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile istişare üzerine yapıldığı” şeklindeki sözleri üzerinde durdu.

Stefanu, Anastasiadis’in açıklamasının, Türkiye tarafından yeni bir NAVTEX’in yayımlanmasını bertaraf etmemekle birlikte, müzakerelerin yeniden başlamasını isteyen uluslararası unsuru da memnun etmediğini ifade etti.

Anastasiadis’in yapmış olduğu açıklamayla, doğal gaz konusunu, toprak düzenlemeleriyle ilişkilendirerek  müzakere masasına koyduğunu ifade eden Stefanu, Anastasiadis’in ayrıca birçok kez aşılmasının söz konusu olmadığını söylediği kırmızı çizgileri aştığını söyledi.

Yaratılan bu duruma ilişkin sorumluluğun Türkiye’de olduğunu söyleyen Stefanu, Anastasiadis’in de Türk metotlarını göğüslemeyi başarmadığını yanlış ve çelişkili siyasetiyle de  Türkiye’ye kendi politikasını hayata geçirme olanağı sağladığını belirtti.

EDEK ise yaptığı açıklamada, Anastasiadis’i yıkıcı tavizle suçladı.

EDEK Başkan Yardımcısı Yorgos Varnavas konu hakkında yaptığı açıklamada, Anastasiadis tarafından konunun eline alınmasının sadece yetersiz ve yanlış olmadığını yıkıcı olduğunu da belirtti.

DİSİ Meclis Grup Sözcüsü Nikos Tornaritis ise açıklamasında Anastasiadis’e yönelik eleştirileri “haksız” olarak nitelendirdi.

Anastasiadis’in, Türk tehdidi altında diyaloğa gitmesinin mümkün olmadığını mantıklı bir şekilde dile  getirdiğini söyleyen Tornaritis kendilerinin söylediklerinin ise   namlunun Rum Yönetimi Başkanı’na değil Türkiye’ye çevrilmesinin gerektiği yönünde olduğunu ifade etti. 

NEOFİDU: “HRİSTOFYAS DOĞAL GAZ KONUSUNDA DOĞRUSUNU YAPTI”

Simerini gazetesine göre DİSİ Başkanı Averof Neofidu yaptığı açıklamada Rum Yönetimi eski Başkanı Dimitris Hristofyas’ın, II.Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile müzakere ederken doğal gaz konusunda  doğrusunu yaptığını belirtti.

Neofidu, Hristofyas’ın iyi bir müzakere taktiğiyle, doğal gazdan olan gelirlerin Kıbrıs Cumhuriyeti’ne ait olduğu, bunun federal iki bölgeli iki toplumu oluşuma dönüşmesiyle de herhangi bir kazancın merkezi devlete ait olacağı  şeklinde net bir görüş birliğini başardığını söyledi.

Neofidu, Eroğlu-Hristofyas arasındaki merkezi hükümetin gelirlerinin iki oluşuma nasıl dağıtılacağına ilişkin görüş birliğini de olumlu olarak nitelendirirken bu konuda görüşülmesi gereken birçok ayrıntının da bulunduğunu ifade etti.

KASULİDİS

Simerini gazetesine göre Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, katıldığı bir programda yaptığı açıklamada, Anastasiadis’in, bu açıklamayı Eide’nin teşviki üzerine yaptığını, bu yönlendirmenin ise  görüşmeleri sırasında (Anastasiadis’in) sunduğu kendi fikrini, kamu oyu önünde açıklaması şeklinde olduğunu belirtti.

Bu görüşün sahibinin Anastasiadis olduğunu belirten Kasulidis, AKEL’in konuya gösterdiği tepkiye şaşırdığını, Anastasiadis’in bu niyeti konusunda Siyasi Parti Başkanları Konseyi’ni bilgilendirdiğini söyledi.

Kasulidis, Anastasiadis’in açıklamasını taviz olarak addetmediklerini, bu konuların sadece çözüme varıldığı zaman ele alınmasının mümkün olduğu konusunda Türkleri idrak etmeye yönelttiklerini ifade etti.

UNFICYP’in görev süresinin yenilenmesi raporu ışığında, Anastasiadis’in düşüncesiyle daha donanımlı gittiklerini dile getiren Kasulidis, “biz görevimizi yaptık ve çıkış sağlamaya çalıştık” ifadesini kullandı.