Fileleftheros, Kıbrıslı Türk Müzakereci Özdil  Nami ve Rum dengi Andreas Mavroyannis’in önceki günkü liderler görüşmesinden çıkan sonuçları teferruatıyla ele alıp, bazı tezlerin anlaşmazlıklar bölümünden yakınlaşmalar bölümüne geçip geçemeyeceğini çalıştığını yazdı.

Gazete müzakerecilerin bu çalışmasının dün dört saatten fazla sürdüğünü, bugün ve yarın da devam edeceğini, bu düzeydeki müzakerelerin daha da hızlandırılarak devam edeceğinden söz edildiğine dikkat çekti.

Habere göre, BM’den bir kaynak Eide’nin yarın öğleden sonra Ada’dan ayrılacağını, Pazar günü döneceğini ve hafta boyunca Ada’da kalacağını, müzakerecilerin gelecek hafta yapması planlanan 4 görüşmesinde ve Cumhurbaşkanı Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in 10 Haziran’daki görüşmesinde hazır bulunacağını belirtti.

Gazeteye göre, müzakerelerin hızlandırılması, müdahil tarafların süratle ilerlemesi ve BM’nin, yaz tatiline (Ağustos) girilmesine kadar bu ay içerisinde olabildiğince çok sonuç elde etmek istemesiyle bağlantılı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Brüksel’den, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ile görüşmesinin ardından yaptığı; Juncker’in Ada’ya yapacağı ziyarette şahsı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le üçlü görüşme yapacağı, KKTC’yi de ziyaret edeceği açıklamasını okurlarına aktardı.

Alithia ise, “Eide Uzatma Aldı ve Görüşmeleri Artırıyor” başlıklı haberinde Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu’nun (dünkü müzakereciler görüşmesiyle ilgili) ve Akıncı’nın Juncker’le görüşmesinin ardından yaptığı açıklamaların satır başlarını aktardı.

Gazete, Eide’nin dün; “Kıbrıs Türk Ticaret Odası ile KEVE (Rum Ticaret ve Sanayi Odası) ortak etkinliği” olarak açıkladığı etkinlikle ilgili; “Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in de katılarak birer konuşma yapacağı 8 Temmuz’daki KEVE etkinliği dün ilan edildi” ifadesini kullandı.

Simerini Cumhurbaşkanı Akıncı’nın Brüksel ziyareti ve dünkü açıklamasını okurlarına “Dün Brüksel’de Juncker İle Görüştü... Akıncı Kıbrıslı Türkler Çözüm Sonrasında AB’nin Bileşeni” ve  “‘KKTC’ Ortak... İşgal Lideri Mustafa Akıncı Brüksel Temaslarının Hedefinin Yasadışı Oluşum ‘KKTC’nin İki Bölgeli İki Toplumlu Federasyon Çerçevesinde Eşit Ortak Olması Olduğunu Açıkladı” başlık ve spotlarıyla geniş ölçekte aktardı.

Gazete Cumhurbaşkanı’nın, Türkiye’nin KKTC’yi desteklemek için toplam 8 milyar 920 milyon TL harcadığı açıklamasını da vurguyla öne çıkardı.

Politis ise “Kıbrıslı Türkler AB’ye Hazırlanıyor... Juncker Kıbrıs’ta Liderlerle Ortak Görüşme Yapacak... Akıncı Kıbrıslı Türklerin Çözümden Sonra AB’nin Bileşeni Olacağını Vurguladı” başlığını kullandı.