Alithia gazetesi, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, KKTC’de bir araya geldiği Norveç Haber Ajansı’ndan gazeteci Anders Tvegard’a röportaj verdiğini yazdı.

Habere göre Eide, Kıbrıs sorununa ve de bölgede meydana gelen olaylara ilişkin olarak Kıbrıs’ın geleceğine dair önemli açıklamalarda bulundu.

Kıbrıs bölgesindeki görüntünün çok değişken olduğunu ifade eden Eide, Ada’nın bu girdaba girmemesi için bir şeyler yapılması gerektiğini, bununla birlikte Güvenlik Konseyi’ne ilişkin açık bir pencerenin de bulunduğunu vurguladı.

“KIBRIS'IN DA KRİZE SÜRÜKLENMEMESİ İÇİN MÜMKÜN OLAN HER ŞEY YAPILMALI”

Kıbrıs’ın, bölgedeki geniş krize sürüklenmesi ihtimaline ilişkin korkusunu da dile getiren Eide, Kıbrıs’ın, Avrupa’nın Orta Doğu’daki kalesi olduğunu, bütün bölgenin belirgin değişiklik içerisinde bulunduğunu belirterek Kıbrıs’ın krize sürüklenmemesi için mümkün olan her şeyin yapılması gerektiğini ifade etti.

“MÜZAKERELERİN ASKIYA ALINMASI KÜÇÜK BİR KRİZ”

Kıbrıs sorunundaki müzakerelerin askıya alınmasına ilişkin bir soru üzerine Eide, bunun, büyük Kıbrıs sorunu içerisinde küçük bir kriz olduğunu söyledi.

Eide, her iki tarafın da güven ve niyet göstermesi durumunda, ihtilaflara köprü kuramayacakları bir anlaşmazlık görmediğini belirtti.

Eide sözlerinin devamında makul bir zaman dilimi içerisinde, bu hafta olduklarından çok daha iyi bir yörüngede bulunacaklarına dair temennisini dile getirdi.