BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, dün, Londra’da gerçekleştirdiği temaslarda, müzakereler süreci, bunun başarıyla sonuçlanması perspektifi ile çözümün ekonomik gereksinimlerinin karşılanması konularını ele aldığı belirtildi.

Fileleftheros gazetesi, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, İngiltere Hükümeti ve Dışişleri Bakanlığı’nın üst düzey yetkilileriyle temaslarda bulunduğunu yazdı.

Habere göre Eide ayrıca, Londra’nın finans merkezindeki finans kuruluş yetkilileriyle de bir araya geldi.

Eide’nin, İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond’un Atina’da, Avrupa Konularından Sorumlu Bakanı David Lidington’un ise Litvanya’da olması nedeniyle, bu yetkililerle görüşme fırsatı bulmadığını yazan gazete, Eide’nin, İngiliz yetkililere, adil ve kalıcı bir çözüm aracılığıyla, Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi için şu anda gerçek bir fırsatın bulunduğu değerlendirmesini taşıdığını belirtti.

Habere göre İngiliz yetkililer ise İngiliz Hükümeti’nin, müzakerelerin olumlu sonuçlanması amacıyla iki toplumun çabalarının desteklenmesi için olanakları dahilinde mümkün olan her şeyi yapacağı şeklindeki taahhüdünü yeniden teyit etti.

Eide, çözümün gereksinimlerinin ve çözümün finanse edilmesinin belirlenmesine yönelik görüşmeye ilişkin olarak, Londra’nın merkezinde faaliyet gösteren finans kuruluşlarının mali uzmanları ve yetkilileriyle bir araya geldi. Eide’nin bu görüşmeleri İngiltere Dışişleri Bakanlığı tarafından organize edildi.