Kıbrıs müzakere süreci hakkında bilgi vermek ve soruna ilginin devamını sağlamak maksadıyla BM Güvenlik Konseyi Daimi üyeleriyle temas eden Eide, önceki gün İngiltere Dışişleri Bakanı ile telefonda, dün de Fransa Dışişleri Bakanı ile yüz yüze görüştü.

Fileleftheros; “Eide Destek Talebiyle Paris’te” başlıklı haberinde, önceki gün İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond ile telefon görüşmesi yapan Eide’nin, dün Fransa’da Dışişleri Bakanı Jean Marc Ayrault’a, müzakerelerde şu ana kadar kaydedilen ilerleme ve karşı karşıya bulunulan “meydan okumlar” hakkında bilgi verdiğini yazdı.

Gazete, BM tarafından yapılan açıklamaya dayanarak, Eide ile Ayrault’un “uluslararası unsurun, bu tek şansın kaçırılmaması için en kısa zamanda kapsamlı bir çözüm yönündeki çabalarını sürdürmeleri maksadıyla iki toplumu cesaretlendirerek, Kıbrıs’ın yeniden birleşmesine destek vermesi” konusunu görüştüğünü belirtti.

Habere göre, görüşmede BM Güvenlik Konseyi’nin, Kıbrıs’taki iki toplum arasında muhtemel bir çözümün uygulanmasını desteklemedeki rolü ve AB’nin çözümün finansmanına destek vermesi konuları da ele alındı.

Eide, Fransa’nın “Kıbrıs”a verdiği siyasi desteğe teşekkür ederek “Sürekli bir çözüm elde edilmesi için müzakerelere uluslararası desteğin hayati önemi var. Bir çözümün Avrupa boyutunun güvenceye alınması çok önemlidir.

Çözüme karar vermek Kıbrıslılara kalmış, ama yapacakları tercih Avrupa’ya, bölgeye ve dünyaya etki edecek” dedi.

Eide’nin Fransa ziyareti çerçevesinde diğer Fransız yetkililerle de görüşmesi, önümüzdeki hafta da Ada’ya gelmesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in önümüzdeki Salı günü yapacağı görüşmeye Eide de katılacak.

Politis haberi; “Fransa’ya Kilit-Rol… Eide: Kıbrıslıların Kararının Uluslararası Etkileri Olacak” başlığı altında özetledi, Simerini ise “Eide Paris’te” başlığını attı.