BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, liderlerin Pazartesi günü yapacakları görüşme öncesinde hazırlıklarına başlıyor.

Politis ve diğer gazeteler, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Kıbrıs sorununun çözümü müzakereleri çerçevesinde Pazartesi günü gerçekleştirecekleri görüşmenin hazırlıkları için dün akşam adaya geldiğini yazdılar.

Gazete, Eide’nin bugün saat 18:30’da Anastasiadis, yarın sabah 09:00’da ise Akıncı’yla görüşeceğini belirtirken, bugün tarafların müzakerecileri Özdil Nami ve Andreas Mavroyannis’le de bir araya geleceğini aktardı.

Haber göre Eide, bugün ayrıca Stelios Vakfı Kafe’sinde, vakıf tarafından iki toplumlu işbirliği alanında verilen ödüller çerçevesinde düzenlenecek bir etkinliğe katılacak ve Kıbrıs sorununun 2016 yılında çözülmesinin yaratacağı umut ve beklentiler hakkında konuşacak.

Gazete, Kıbrıs’ta tarafların, çözümün AB boyutuna ilişkin görüş birliklerinin uzlaşı noktaları olarak ilan edilmesi üzerinde durduklarını belirtirken “müzakerelerin sınıra varması ve bazı siyasi kararların karşılıklı olarak alınmasının gerekli olması sebebiyle müzakerelerin durağanlık içine girdiğini” de iddia etti.

Fileleftheros gazetesi ise konuya ilişkin haberini: “BM’liler Motorları Yeniden Isıtıyor – Uluslar arası Örgüt Süreci Yeniden İleri İtme Girişiminde Bulunuyor” başlıkları altında verdi.

Gazete, Eide’nin bugün taraflarla yeniden temaslarına başlayarak müzakere sürecinin motorlarının yeniden ısınması çabasına gireceği yorumunda bulundu.

Müzakereciler Nami ve Mavroyannis’in haftada üç gün görüşmelerine karşın önemli bir sonuca ulaşamadıklarını öne süren gazete, bunun sebebinin ise, Türk tarafının, ilerleme olmaksızın süreci canlı tutuma çabası olduğunu iddia etti.

Gazete, Kıbrıs Türk tarafının ayrıca, Güney Kıbrıs’taki seçim öncesi dönemi öne sürerek, ilerleme olmamasından Kıbrıs Rum tarafını suçladığını iddia etti.

Haberde, Eide’nin bugün ve yarınki temaslarına da yer verildi.