Kıbrıs müzakere prosedürünün, taraflardan hiçbirinin prestijini ve/veya itibarını sarsmadan yeniden başlaması formülünün bulunduğu, büyük bir sürpriz olmazsa müzakerelerin Mayıs sonu-Haziran başında yeniden başlayacağı iddia edildi.

Alithia bulunan formülü; 9’uncu parselde sondaj yapmakta olan ENI-KoGas konsorsiyumunun çalışmaları planladığından (Ağustos) daha erken kesecek ve Ankara’nın da Navtex’ini yenilemeyecek olması olarak izah etti, özetle şunları yazdı:

“Müzakereler, Kıbrıs Rum tarafının prosedürü askıya alma kararı verdiği eylül ayındaki kaldığı yerden başlayacak. Mülkiyet başlığının Toprak’la, Yönetim ve Güç paylaşımı unsurlarıyla paralel görüşülmesine devam edilecek.

Halen buna ilişkin hazırlık yapılıyor –Kıbrıs Rum tarafı, koyduğu şartlara uyulması halinde, yani, Türk Navtex’i iptal edildiği veya bittiği ve yenilenmediği an itibarıyla, müzakerelere dünden hazır olduğunu söylüyor.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, müzakerelerin malum diken meselelere takılmaması için diyaloğu kolaylaştırmak hedefiyle müzakere masasına atacağı fikirler hazırlıyor.

Diplomatik çevrelere göre müzakerelerin bu sefer gayrı resmi takvimi de olacak ancak malum nedenlerle bu takvim ilan edilmeyecek fakat taraflar bilecek, halen de biliyorlar.

Sonbahar başlarına kadar müzakerelerin tamamlanması ve sonuç alınması,  yılsonundan önce de Kıbrıs sorununun uluslararası yönlerinin ele alınacağı uluslararası toplantı yapılması gerekiyor.

Perde gerisinde olup bitenleri iyi bilen bir kaynağın gazetemize söylediğine göre BM projeleri, referandumların bugünden itibaren bir yıl içinde, yani 2016 baharında yapılmasını gerektiriyor. Ankara’nın, Kıbrıs müzakerelerinin Haziran’daki Türk genel seçimlerinden etkilenmediğini açıkça ortaya koyduğuna işaret ediliyor.”

Gazete devamla BM Genel Sekreteri’nin Basın Sözcüsü Stephane Dujarric’in TC Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile Genel Sekreter Ban’ın geçen Perşembe günü BM Merkezi’ndeki görüşmesinin ardından, Kıbrıs sorununun BM Genel Sekreteri’nin gündeminin çok üst sıralarında olduğunu söylediğini yazdı.

Habere göre Davutoğlu’nun,” Genel Sekreter’den kendi Kıbrıs çözüm planını hazırlamasını istediğini” açıklamasının yorumlaması istenen Dujarric şunları söyledi:

“Bildiğiniz gibi Genel Sekreter’in Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide Kıbrıs sorununda görüşmelerini planlayarak sıkı çalışıyor. Bir şeyler açıklamaya hazır olduğunda, bunu yapacak. Kıbrıs sorunu gündemin çok üst sıralarındadır ve gerek Genel Sekreter gerek (Türk) Başbakan görüşmelerinde, çözüldüğünü görmek istedikleri Kıbrıs sorununun gündemlerindeki daimi konu olduğunu söyledi.”

Fileleftheros haberi “Kıbrıs Sorunu BM Genel Sekreter’inin Gündeminin Üst Sırasında” başlığı altında özetledi.