Fileleftheros gazetesi “Güvenlik Konseyi Derininde Hareketlilik- Eide, Raporu İçin Davos ve Ocak Görüşmelerine Yatırım Yapıyor” başlıklı haberinde, BM’deki kaynaklara dayanarak, Akıncı ve Anastasiadis ve müzakereciler arasında yapılacak olan görüşmelerin sonuçlarından, ileriki adımların ortaya çıkacağını yazdı.

Dikkatin, zorlukların ve büyük farklılıkların olduğu mülkiyette olduğunu yazan gazete BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, görüşmelerin başka başlıklara da yayılmasına uygun gördüğünü belirtti.

Yabancı hükümetlere, Kıbrıs sorununda bir anlaşmaya varılmasına yakın olunduğu imajı veren ve buna bağlı olarak bir çok yabancı dışişleri bakanının Kıbrıs’a gelmesine neden olan Eide’nin, BM Genel Sekreteri’nin Güvenlik Konseyi’ne yönelik iyi niyet misyonu raporunda ilerlemeyi kayda geçirmek istediğini kaydeden gazete, iyi haber alan kaynaklara dayanarak, Eide’nin, müzakerelerdeki sonuçları sunmak amacıyla UNFICYP’ten ayrı bir rapor sunmayı istediğini yazdı.

Habere göre raporlar, Ocak ayı içerisinde Güvenlik Konseyi’ne sunulacak. Güvenlik Konseyi’nin, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim ile BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide tarafından bilgilendirilmesi ise Ocak ayı sonunda gerçekleştirilecek.

Habere göre BM’den bir kaynak gazeteye yaptığı açıklamada, gerek Eide’nin sorumluluğu altında yazılacak olan iyi niyet misyon raporu, gerekse Buttenheim sorumluluğundaki UNFICYP raporunun, tepkilere neden olmamak için dikkatlice dile getirileceğini ifade etti.

BM’nin, içine girilecek dönemi çok hassas olarak addettiğini yazan gazete, BM’nin dengeleri alt üst etmek istemediğini belirtti.

Gazete ayrıca Eide’nin imaj yaratma taktiğine devam ettiğini buna bağlı olarak Davos’ta 22-23 Ocak tarihinde yapılacak Ekonomik Forum zirvesi çerçevesinde de “gelişmeler sahnesi” şekillendirmeye çalıştığını, Davos’ta beşli zirve yapılması düşüncesinin ise başlamadan önce etkisiz hale getirildiğini yazdı.

Gazete, ikili temasların ise yapılacağını bu gidişat için hazırlıkların yapıldığını da belirtti.