BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin “Kıbrıs sorununa orijinal (gerçek/hakiki) bir federasyon üretecek, özgün Avrupalı olacak, gerek Kıbrıslı Rumlar gerekse Kıbrıslı Türkler için işleyecek, 11 Şubat 2014 Ortak Açıklaması ilkelerine saygılı bir çözümden” söz ettiği bildirildi.

Simerini ve diğer gazeteler Eide’nin, müzakerelerde gelinen noktayla ilgili yaptığı bilgilendirmeler çerçevesinde dün EURO.KO Başkanı Dimitris Şilluris’le görüştüğünü, bu sözleri de görüşmeden sonra söylediğini bildirdi.

Habere göre Eide “Kıbrıs’ın seçilmiş liderlerinin; öncelikle siyasi ve ekonomik açıdan sürdürülebilir, güvenlik konusunda iki toplumun da beklentilerini en iyi şekilde yansıtacak ve liderlerin halkın önüne, olabildiğince çoğunun desteğini alabileceği bir çözüm planı geliştirmelerine yardımcı olmak istiyorum” ifadelerini kullandı.

“Demokratik bir ülkede farklı görüşler olabilir” vurgusunu da yapan Eide, Şilluris’e, müzakerelerde bulunulan nokta hakkında bilgi verdiğini ve birçok kritik noktayla ilgili görüş alış verişinde bulunduklarını söyledi.

Şilluris ise “Bugün Avrupai çözümden, Avrupa ilke ve değerleri ile insan haklarına saygı gösterilip uygulanacağını konuştuğumuz için çok memnunum” dedi.

Haravgi haberi “Eide: Çözüm Orijinal Federasyona Götürsün... ‘Gelecekteki Birleşik Kıbrıs Bütün Hükümranlığıyla Birlikte AB’nin Tam Üyesi Olacak’” başlık ve spotlarıyla aktardı.

Gazeteye göre Eide’nin, gelecekteki “Birleşik Kıbrıs’ın bütün hükümranlığıyla AB’nin tam üyesi olacağını, bu nedenle Ada’ya geldiği zamandan beridir Kıbrıs’ta bir Avrupa çözümünde ısrar ettiğini söyledi.

Temas etmekte olduğu siyasi partilerin bir çözüme destek verecekleri konusunda iyimser olup olmadığı sorulan Eide “Kıbrıs’taki partilerin sözcüsü değilim. Onlarla yaptığım diyalog işim açısından çok önemli. Bu temaslar nerede bulunduğumuzu, önümüzdeki meydan okumaların neler olduğunu, nasıl bir çözümün geniş kabul göreceğini anlamama yardımcı oluyor. Çünkü  sonuçta Kıbrıslıların bir referandumda ‘evet’ mi ‘hayır’ mı demeleri gerektiğine karar verecek olan ben değilim. Bu vatandaşlara kalmış” dedi.