Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, bugün gerçekleştirilecek liderler görüşmesi öncesi, dün Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile ayrı ayrı bir araya geldiği ifade edildi.

Fileleftheros gazetesi “Dikkatler Yine Mülkiyette… Görüşmeler Görüş Ayrılıklarının Aşılması İçin Artık Anlaşmazlıklara Odaklanıyor” başlıklı haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün Eide ile yaptığı görüşmenin, özellikle mülkiyet başlığıyla ilgili görüş ayrılıklarına odaklandığını yazdı.

Anastasiadis’in Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde Cumhurbaşkanı Akıncı ile bugün yapacağı görüşme öncesinde dün Eide’yi kabul ettiğini kaydeden gazete, Eide’nin bunun öncesinde ise Cumhurbaşkanı Akıncı ile görüştüğünü belirtti.

Eide’nin, yaptığı görüşmelerde, görüş ayrılıklarının aşılmasıyla ilgili yöntemler bulunması için, özellikle anlaşmazlıklar tespit edilen başlıklardaki belirsizlikleri ele aldığını kaydeden gazete, anlaşmazlıklar bulunan önemli bir meselenin, mülkiyet olduğunu belirtti.

Konunun özünü ilgilendiren temel bir anlaşmazlığın, bu meselede tarafları ayırmakta olduğunu kaydeden gazete, bunun mülkte önceliğe kimin sahip olduğu meselesi olduğunu, bir diğer ifadeyle bunun mülkün yasal sahibi mi, yoksa bugünkü kullanıcının mı mülkte önceliğe sahip olduğu meselesi olduğunu ifade etti.

Gazete “elde ettiği bilgilere dayanarak”, çeşitli aşamalarda gerçekleştirilen ve birbirini izleyen uzun tartışmalara rağmen anlaşmazlığın sürdüğünü; Türk tarafının hak sahibi olanın bugünkü kullanıcı olduğunu düşündüğünü savundu.

Gazeteye göre, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ise dün akşamüzeri Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, “çözülmesi gereken büyük meseleler olduğunu kabul etti”.

Gazeteye göre Eide açıklamasında “bir dizi mesele üzerinde çalıştıklarını, karşılıklı anlayış hissiyatı olduğunu düşündüğünü, ancak henüz halledilmemiş meselelerin ne olduğunu netleştirmeleri gerektiğini” ifade etti.

“Toprak düzenlemeleri, aynı zamanda güvenlik ve garantiler gibi konuların sürecin sonunda ele alınacağını” da dile getiren Eide, “şu an bu noktada bulunmuyoruz” ifadesini de kullandı.

Eide’nin, Cumhurbaşkanı Akıncı ile görüşmesinden sonra, kendisine Güzelyurt’la ilgili bir soru yöneltildiği zaman da bunu ifade ettiğini aktaran gazete, Eide’nin, bu konudaki soruya “toprak düzenlemeleri ve toprakla ilgili konuların, müzakerelerin son aşamada ele alınacağını söylediğini” iletti.

Alithia gazetesi ise “Şimdilik ‘Omorfo’ (Güzleyurt) Konusu Ortada Yok” başlıklı haberinde, Eide’nin dün liderlerle ayrı ayrı yaptığı görüşmelerin ardından, “toprak düzenlemelerinin sürecin sonunda ele alınacağını söylediğini” aktardı.

Haravgi ise “Akıncı İle Bugünkü Görüşme İfşaatların Gölgesinde Gerçekleşecek” başlıklı haberinde, iki liderin bugün müzakerelerle ilgili önemli belgelerin Güney Kıbrıs’ta EDEK partisi tarafından ifşa edilmesinin gölgesinde görüşeceklerini yazdı.

Gazete Eide’nin dünkü açıklamasını ise “Toprak Düzenlemeleri Sürecin Sonunda” başlığıyla aktardı.

Simerini ise habere “Eide Sürecin Sonunda Olmadığımızı Kabul Etti” başlığıyla yer verdi.