Fileleftheros gazetesi, “Anlaşmazlıklarda Anlayış Var” başlığı altında verdiği haberinde, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin “Al Jazeera-Türk’e” yaptığı açıklamalarda “müzakerelerde tüm konuların görüşülmekte olduğunu ve mevcut ortamın çok iyi olduğunu” söylediğini yazdı.

Habere göre Eide açıklamasında, “Müzakerelerde her şey konuşuluyor. Bunların çoğunda görüş ayrılıkları olsa da bu sefer ortam çok iyi. Tüm konular belirli bir aşamada görüşüldü ancak bir çoğu çok ayrıntılı ele alındı” şeklinde konuştu.

“Kıbrıslı Rumların, Kıbrıslı Türklerin ve BM’nin varılacak sonuca ilişkin genel bir görüşe sahip olduklarını ve bunun artık karanlıkta olmadığını” iddia eden Eide, “verilmesi gereken tavizlerin bulunduğunun” da altını çizdi.

Habere göre Eide, anlaşmazlık olduğu durumlarda dahi liderlerin birbirlerini anlayışla karşıladıklarını da belirterek, Anastasiadis ve Akıncı’nın çözüm istediklerini ancak bu isteğin “bedeli ne olursa olsun şeklinde olmadığını” savundu.

Örnek olarak tarafların mülkiyet konusundaki görüşlerini gösteren Eide, “Örneğin herkes mülkiyetin çok zor bir konu olduğunu biliyor. Tarafların tezleri farklı ancak bunun ne kadar zor olduğunu anlıyorlar. Her iki taraf ta, karşı tarafın tezlerini mantıklı argümanlarla koruduğunu biliyor ve birbirlerini anlıyorlar. Bu zorluğu aşmaya çalışıyorlar” şeklinde konuştu.

Eide, “bu konuda bir dinamizm olması halinde sonuca ulaşılabileceğini” belirterek “müzakereler her zaman aynı hızda devam etmiyor, uzlaşılar artıyor ve ilerliyoruz” ifadesini kullandı.

Gazete, Eide’nin hafta sonu adaya gelmesinin beklendiğini de belirtti.