Eide’nin Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le bugün saat 18.00’de gerçekleşecek görüşmesi nezaket niteliğinde olacak olmasına karşın Rum tarafı bu görüşmeye büyük önem veriyor.

Simerini, “Eide’nin Başkanlık Köşkü’ne İlk Gelişi... Anastasiadis Koşullar ve Şartlar Koyuyor” başlıklı haberinde Anastasiadis hükümetinden bir kaynağa dayanarak nezaket nitelikli olmasına ve Eide’nin Kıbrıs sorunundaki gelişmeleri tam bilmemesine karşın Anastasiadis’in, “doğrudan müzakerelerin son zamanlarda batağa saplanma gerekçeleriyle ilgili net bir görüntü vermeye çalışacağını” savundu.

RUM SÖZCÜ: “AL-VER İÇİN ŞARTLARIN NELER OLDUĞUNU  ORTAYA KOYACAĞIZ”

Gazeteye göre Rum Yönetimi Sözcüsü Nikos Hristodulidis, “Sunduğumuz önerilerin özüne girmeyeceğiz –Özel Danışman’a bilgi edinmesi için gerekli zamanı tanımak zorundayız- ancak kuşkusuz, çıkmazın sorumlularına işaret edecek ve üçüncü aşamaya; al-ver aşamasına geçmeye hazır olmamız için gereken şartların neler olduğunu açıkça ortaya koyacağız” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in bir sonraki görüşmelerinin tarihi konusunda hiçbir şeye kesin gözüyle bakılamayacağını belirten gazete görüşmenin, Anastasiadis’in BM Genel Kurulu’na katılmak üzere New York’a hareketinden önce gerçekleşmesinin kuvvetle muhtemel olduğunun söylendiğine işaret etti, özetle şunları yazdı:

“İki liderin herhangi yeni bir görüşmesinin, yeni Özel Danışman’ın himayesinde gerçekleşecek ilk görüşme olacak ancak çok da özlü olması beklenmiyor. Bu nedenle, havaya girmesi için daha zamana ihtiyacı olan Norveçli diplomat açısından savaşa ilk giriş olacak.

Espen Barth Eide Kıbrıs’a, müzakere masasında bugüne kadar elde edilen sonuçlar gerek BM’nin daha ileri adımlar atılmasıyla ilgili hedefiyle ilgili ilk görüntüyü edinmiş olarak geliyor. Çünkü dün ve önceki gün New York’ta Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim ve Genel Sekreter Ban ile bir dizi temasta bulundu. Lefkoşa’daki temas turunun ardından, bu önemli konumda her değişiklik olduğunda alışıla geldiği gibi, Ankara ve Atina’yı ziyaret etmesi bekleniyor.

“EIDE BAVULUNDA KIBRIS SORUNU DOSYASIYLA GELİYOR"

Fileleftheros “Eide Sağ İle Başlıyor... Tanışmak ve Niyetleri Not Etmek İçin Temasları Başlatıyor... Genel Sekreter’in Yeni Danışmanı Bavulunda Kıbrıs Sorunu Dosyasıyla Geliyor” başlıklı haberinde Eide’nin “New York’ta öğrendikleriyle silahlanmış olarak” bugün geleceği Ada’da önce Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis, ardından da Cumhurbaşkanı Eroğlu ile görüşeceğini hatırlattı.

Eide’nin Ada’yı ziyareti ışığı altında New York’taki temasları çerçevesinde dün geç saatlerde Genel Sekreter Ban ile görüştüğünü ve hem Ada’ya gelişi hem de görevine başlaması arifesinde son direktifleri de aldığını belirten gazete, New York temaslarında özellikle Kıbrıs sorunu ve prosedürdeki gelişmeler hakkında bilgi edinme ve bundan sonra atılacak adımlar üzerinde durulduğunu belirtti.

Norveçli diplomatın “yeni görevinin ne kadar zor olduğunu anladığını” vurgulayan gazete ziyaret programına göre Eide’nin bugün saat 16.00’da Ada’ya ulaşacağını ve Ada’daki temaslarına saat 18.00’de gerçekleşecek Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’le görüşmesiyle başlayacağını, ardından da Kuzey’e gelerek Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile görüşeceğini kaydetti, şunları yazdı:

“Ada’dan önümüzdeki pazartesi günü ayrılacak olan yeni Özel Danışman’ın, ayın üçüncü yarısında New York’a hareketlerinden önce Anastasiadis’in Eroğlu ile görüşmesi gereği hâsıl olursa, çok yakında yeniden gelmesi mümkündür. Bu konu Eide’nin bugün liderlerle yapacağı temaslarda gündeme getirilecek. BM kaynaklarına göre Eide Eroğlu-Anastasiadis görüşme tarihi belirlendiğinde yeniden Ada’ya gelmek niyetindedir.

Espen Barth Eide yarın da iki müzakereci Kudret Özersay ve Andreas Mavroyannis’le ayrı ayrı görüşecek. Pazar günü Ada’daki durumla ilgili kendi görüşünü geliştirmek üzere ara bölgeye gidecek. Bu gezisinde kendisine BM Barış Gücü yetkilileri eşlik edecek. Önümüzdeki pazartesi günü iki müzakere grubuyla da görüşecek ve Ada’dan ayrılacak.”

BAN Kİ MOON “ÇÖZÜM STRATEJİK HEDEF... LİDERLER BİR SONRAKİ AŞAMAYA GİRMEYE HAZIRLANSIN”

Aynı gazete, “Çözüm BM’nin Stratejik Hedefi... Temsilcisinin Lefkoşa’ya Gelmesi Arifesinde Ban Ki Moon’un Mesajı” başlıklı haberinde ise BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un yeni Kıbrıs Özel Danışmanı Eide ile görüşmesinin ardından yapılan yazılı açıklamada, Kıbrıs sorununa çözümün uzun süredir BM’nin ve uluslararası toplumun stratejik önceliği olduğuna işaret ettiğini yazdı.

Gazeteye göre ilgili açıklamada Ban, şahsının ve BM’nin Kıbrıs sorununa kapsamlı bir çözüm bulunmasını kolaylaştırma taahhüdünün altını çizdi. Eide’nin atanmasının BM’nin, önümüzdeki dönemde somut bir sonuca varmaları için taraflara destek verme iradesini yansıttığına işaret eden Ban, 11 Şubat 2014 tarihli Ortak Açıklama’ya da işaret etti ve yeni Kıbrıs Özel Danışmanı’ndan bugün Ada’ya gelerek iki liderle görüşmesini istedi.

İlgili açıklamada Genel Sekreter, liderlerin bir sonraki aşamaya girmeye; ortak açıklamada ifade edilen ilkelere dayanarak yenilenmiş bir özveri ve cesaretle hazırlanmalarını istedi.

Politis haberini “Çözüm Öncelik... Espen Eide Bugün Geliyor ve Liderleri Görüyor” başlığı altında özetlerken Alithia “‘Çözüm Stratejik Öncelik’” ve Haravgi “BM İçin Kıbrıs Sorununun Çözümü Öncelik... Eide’nin Bugün Ada’ya İlk Gelişine BM Genel Sekreteri’nin Çok Önemli Beyanı Damgasını Vurdu” başlığını kullandı.