BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, dün geldiği Ada’daki temaslarına, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le ayrı ayrı görüşerek başladı. Rum gazeteleri, dün akşamki görüşmelerle ilgili detaylara geniş yer verdi.

Fileleftheros “Sayın Eide Yavaş Yavaş Derine... Genel Sekreter’in Yeni Özel Danışmanı Kıbrıs Sorununa Kendi Damgasını vurdu” başlıklı haberinde, Eide’nin Eroğlu ve Anastasiadis’le görüşmelerine -nezaket niteliğinde olmasına karşın- uygulayacağı çalışma yöntemi açısından kendi damgasını vurduğunu yazdı.

Eide’nin meseleyle ilgili kafasında genel bir görüntü oluşturacağını ve detaylarla da ilgilendikten sonra geri döneceğini belirten gazete, Anastasiadis’in Eide ile görüşmesinin ardından Rum gazetecilere yaptığı açıklamada “iyi ve çok faydalı bir ilk görüşmeydi” dediğini yazdı.

Gazeteye göre, gazetecilerin Eide’nin beraberinde fikir getirip getirmediğini sormaları üzerine “ Kıbrıs sorununun çözümünü stratejik addeden Genel Sekreter’in özel ilgisini getirdi” dedi. Özel Danışman’ın, müzakerelere ivme katacak fikirlerden söz edip etmediği sorulduğunda ise “hayır, fikir geliştirilmedi. Bizim çözümle ilgili vizyonumuzla ve ona göre bir çözümün şekillenmesine bakış açımızla ilgili görüş alış verişinde bulunduk” dedi.

Eide, Özel Danışmanlık görevine, Kıbrıs ve bölge açısından önemli bir dönemde atandığına vurgu yaptı. Ada’daki ilk temaslarını Cumhurbaşkanı Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’le gerçekleştirdiğine işaret ederek, her iki tarafla yakın çalışma ilişkisi geliştirmeyi ve ilerlemeleri gerektiği yönünde cesaretlendirmeyi umduğunu söyledi.

Rum Başkanlık Köşkü’nde gerçekleşen görüşmede, Eide’ye BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim, Anastasiadis’e de Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ve Sözcü Nikos Hristodulidis eşlik etti.

Gazete Espen Barth Eide’nin bugün Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay ve Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis’le ayrı ayrı görüşeceğini, yarın ara bölgeyi gezeceğini, Pazartesi ise iki tarafın müzakere gruplarıyla görüştükten sonra Ada’dan ayrılacağını hatırlattı.

“MÜZAKERELER BEKLENDİĞİ GİBİ İLERLEMEMİŞ OLABİLİR, BU NEDENLE BURADAYIM”

Simerini haberini “Bavulunda Fikirlerle Geldi... Genel Sekreter’in Yeni Özel Danışmanı Dün İki Tarafla İlk Temaslarını Yaptı... Eide ‘Müzakereler Ortak Açıklama Olduğunda Beklendiği Gibi İlerlememiş Olabilir, Zannederim Bu Nedenle Buradayım’ Dedi” başlık ve spotlarıyla aktardı.

Gazete, Eide’nin Cumhurbaşkanı  Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’le görüşmelerinin ardından BM Barış Gücü’nün, saat 22.00 sularında; yeni liderler görüşmesinin 17 Eylül’de yapılacağını, Eide’nin de görüşmede hazır bulunacağını açıkladığını yazdı.

EIDE’Yİ ILIMLI BULAN RUM YÖNETİMİNİN İLK İZLENİMİ OLUMLU

Rum yönetiminin Eide-Anastasiadis görüşmesiyle ilgili ilk izleniminin olumlu olduğuna işaret eden gazete, özetle şu detayları aktardı:

“Edindiğimiz bilgilere göre, Anastasiadis ve çalışma arkadaşlarının bu ilk görüşmeden hükümetin ilk izlenimi olumluydu çünkü yeni Özel Danışman ılımlı bir insan ve Kıbrıs’ın, içinde bulunduğu karışık bölgedeki önemini biliyordu.

Eide, ‘her iki tarafla da yakın profesyonel ilişki geliştirmek ve onları da bütün müdahilleri de, ileri doğru ilerlememizin gereğini düşünmeye cesaretlendirmeyi umuyorum. Genel Sekreter’den çok güçlü bir kişisel emirle geldim. Genel Sekreter şimdi, 11 Şubat Ortak Açıklaması’nda başarılanların üzerine inşa ederek ilerlediğimizi görmek istiyor’ dedi.

Birkaç gün önce Genel Sekreter Ban Ki Moon’la görüştüğünü hatırlatarak ‘Müzakereler, Ortak Açıklama Olduğunda beklendiği gibi ilerlememiş olabilir, zannederim bu nedenle buradayım’ vurgusunu yapan Eide, bazı fikirleri bulunduğunu ancak bunları daha sonraki aşamada paylaşacağını belirtti ve önce -daha iyi tanıdığından- müdahillere bilgi vermek niyetini ifade etti.

EIDE: ‘ÜLKEMİN DE KOMŞUSUYLA 40 YILLIK SORUNU VARDI, ÇÖZÜMSÜZ ZANNEDERKEN BİR ANDA ÇÖZDÜK’

Espen Barth Eide’ye çok zor bir sorunu üstlendiği için kendisini nasıl hissettiği sorulduğunda ise şu cevabı verdi:

‘İlk tepkim, ‘bu daha önce denenmişti, neden ben başarayım?’ oldu. Ancak daha sonra  -kıyas yapmıyorum ama- ülkemin büyük bir komşu ile 40 yıllık bir sorunu olduğunu, çözümsüz olduğunu zannederken bir anda çözdüğümüzü hatırladım. Çözülemez zannettiğimiz sorunlar, toplumlar ve liderler arasında istek olduğunda (kimi zaman bunun geliştirilmesi gerekir) çözülebilir. Biraz da dıştan yardımla çözüm daha çabuk gelebilir. Elimden gelenin en iyisini yapacağım.’

‘ADA’YA, YAPACAK BİR ŞEYİM OLDUĞUNDA GELECEĞİM’

Görev yerinin Cenevre olacağını, bu nedenle Kıbrıs’a daha kolay gelip gidebileceğini belirterek ‘Avustralya’dan çok daha yakın’ ifadesini kullanan Eide, buna karşın Ada’ya, yapacak bir şeyi olduğunda geleceğini,  olguları gündelik olarak en iyi şekilde yönetebilecek müstesna bir temsilci olarak nitelediği Özel Temsilci Lisa Buttenheim’in buradaki ayağı olabileceğini kaydetti. Eide, ‘Ben, hareketlilik olduğunda ve yardımcı olabileceğim zaman devralacağım’ dedi.”

Alithia haberine, “Eide: ‘Fikirler Getirdim’... Eroğlu-Anastasiadis Görüşmesi 17 Eylül’de... Yeni Özel Danışman İki Toplum Lideriyle Dün Ayrı Ayrı Görüştü” başlığını attı.

EIDE: “SİZLERLE PAYLAŞMAK İSTEDİĞİM FİKİRLERİM VAR ANCAK BUNLARI ÖNCE LİDERLERLE PAYLAŞMAM GEREKTİĞİNE İNANIYORUM”

Gazete Eide’nin, Anastasiadis’le görüşmesi sonrasında basına yaptığı açıklamanın şu bölümlerini öne çıkardı:

“Sizinle (basınla) paylaşmayı istediğim bazı fikirlerim var ancak bunları önce liderlerle paylaşmam gerektiğine inanıyorum. Şu anda dinleyip öğrenmemin, birlikte çalışacağım insanları tanımamın, daha sonra konuşmamın daha doğru olacağına inanıyorum”

Haravgi haberini “Tanışma Görüşmeleri... BM Genel Sekreteri’nin Yeni Özel Danışmanı İki Liderle Görüştü” başlığı altında özetledi.

Politis ise “Liderlerin Yeni Görüşmesi İçin 17 Eylül Kararlaştırıldı” başlıklı haberinde, Eide’nin Cumhurbaşkanı Eroğlu ile Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in bir sonraki görüşmesinin 17 Eylül’de olacağını; o görüşmeye kendisinin de katılacağını, KKTC’de, Cumhurbaşkanı Eroğlu ile görüşmesinden sonra açıkladığını vurguladı.