Bura, Fileleftheros’a yaptığı özel açıklamada, Yunan dış politikasının birinci önceliği diye nitelediği Kıbrıs sorununu “istila ve işgal sorunu olduğunu” iddia etti. Bura, Yunan hükümetinin Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in faaliyetlerini desteklediğini ve BM Genel Sekreteri’nin himayesindeki toplumlararası müzakerelere tam destek verdiğini söyledi.

Ekaterini Bura, Kıbrıs sorununun çözüm çerçevesini BM Güvenlik Konseyi kararları ve Güney Kıbrıs’ın AB üyesi olma sıfatının belirlediğini savunarak iddialarını şöyle sürdürdü:

“Dışişleri Bakanı Nikos Kocas’ın da defalarca söylediği gibi nihai anlaşma egemen, AB üyesi her ülkenin sahip olduğu bütün haklara sahip, garantör güçlerin ve yabancı orduların olmadığı üniter bir Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tesis etmeli. 

Kıbrıs sorununun çözüm şartı Türkiye’nin de özlü irade ve yapıcı niyet göstermesidir. Yürütülmekte olan müzakerelerde güvenlik duygularını tatmin edecek adil, sürdürülebilir çözümle sonuçlanacak yapıcı ilerleme kaydedilmesini umuyoruz.”