Ekologlar Hareketi Vatandaşlar İşbirliği Avrupa Parlamentosu (AP) Yeşiller Grubu Başkanı’na, Avrupa Yeşiller Partisi Başkanı’na ve üye ülkelerin yeşiller parti başkanlarına Maraş’la ilgili “bilgilendirme” mektubu gönderdi.

Alithia, Ekologlar Hareketi Vatandaşlar İşbirliği’nin, başlattığı “stratejik bilgilendirme seferberliği” kapsamında Crans-Montana sürecinin başarısızlığından sorumlu tuttuğu Türkiye’nin, kapalı Maraş’ın “kolonizasyona açılacağı” iddiasını, Avrupa’daki denklerine ilettiğini yazdı.

Haberde Avrupalı Yeşiller’in Maraş kentinin “yasal sakinlerine iade edilmesi ve Kıbrıs sorununa kapsamlı çözüm bulunana kadar AB’nin kontrolünde yeniden yapılandırılması” önerisinde bulunduğu da hatırlatıldı.

Öte yandan Politis, Rum Avrupa milletvekilleri Lefteris Hristoforu, Eleni Theoharus, Kostas Mavridis ve Dimitris Papadakis’in AP’deki denklerine “Kıbrıs sorunu ve Crans-Montana’nın perde arkasıyla” ilgili mektup gönderdiğini bildirdi.

Habere göre Mavridis’in inisiyatifiyle yazılan ve diğer Rum Avrupa milletvekillerinin imzaladığı mektuplarda BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Kıbrıs’ta “normal bir devlet olmasına” anlayış gösterdiğine işaret edildi. Crans-Montana sürecinin “TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun garantilerde ve askeri varlıkta ısrar etmesi yüzünden çöktüğü” de iddia edilen mektupta, AP üyelerinden destek istendi.