Rum meclisinin Enosis Plebisiti ile ilgili kararına karşılık DİSİ’nin, Rum okullarında anılacak yıldönümlerini belirleme yetkisini meclisten alarak Rum Eğitim Bakanlığı’na veren ve AKEL’in de desteklediği yasa önerisine Ekologlar’dan karşı öneri geldi.

Fileleftheros’un haberine göre, Ekologlar Hareketi Vatandaşlar İşbirliği meclisin, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’i, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile bir sonraki görüşmesinde derhal,  dostluk önlemlerinin yerleşmesi için mütekabil tedbirler alınmasını istemeye çağıracak bir karar onaylamasını önerdi.

Ekologlar önerdikleri “dostluk önlemlerinin yerleşmesi için mütekabil tedbirleri“ Beşparmak Dağları’ndaki KKTC bayrağının dağdan kaldırılması, 20 Temmuz Barış Harekâtı’nın ve 15 Kasım KKTC’nin kuruluş yıldönümü kutlamalarının durdurulması” olarak sıraladı.

Ekologlar’ın karşı önerisi Rum siyasi parti başkanları ve meclis grupları toplantısında gündeme geldi. Rum Meclis Genel Kurulu’nun bugünkü toplantısına havale edilen öneri hakkında hiçbir görüş belirtilmedi. Ancak perde gerisinde, DİSİ ve AKEL dışındaki bütün partilerin, Ekologlar’ın önerisinin ya bugün veya daha sonraki genel kurul toplantısında kabul edilmesi için çalışma başlattıkları kaydedildi.

Ekologlar’ın bu önerisine DİKO, EDEK, Dayanışma Hareketi, Vatandaşlar İttifakı ve ELAM’ın destek verdiğine dikkat çekilen habere göre, Ekologlar  Başkanı Yorgos Perdikis, yaptığı açıklamada DİSİ’ye ağır eleştiride bulundu.

Perdikis “Biz, Güven Yaratıcı Önlemleri uygulamak istersek, yapılması gereken ilk şeyin; sahte devletin bayrağının Beşparmak Dağları’ndan kaldırılması olmalı, DİSİ-Akıncı yasasını ve istedikleri başka bütün yasaları hep birlikte geçirelim. Yani bir mütekabiliyet olmalı. Her şey kendilerinin olamaz. Sürekli bize Verin! Bize Verin! diyemezler.  Anlayış gösterelim, iyi niyet gösterelim ama onlar ne zaman gösterecek? Neden Başkan Anastasiadis ve DİSİ ile AKEL Türk tarafından, yine kendilerinin tahrik diye nitelediklerini istemiyorlar?”

Politis haberi “Ekologlar’dan Bayrağın Kaldırılması İle İlgili Karar” başlığıyla aktardı.

Merkez kanat partilerinin Rum Meclis Genel Kurulu’nun bugünkü toplantısı öncesinde “hard rock yapmayı seçtiğini” yazan gazete, EDEK’in de “Enosis Plebisiti’nin yıldönümünün okullarda anılması” ile ilgili tutumundan dönmeyeceğine dikkat çekti.

Habere göre EDEK “Rum Cemaat Meclisi’nin 1965’te dağılmasından sonra ve Anayasa tahtında,  bu kararları almak meclisin anayasal hakkıdır. Anayasa değişikliği yapılmadan bu yetkinin seçilmiş bir organdan alınamayacağı kanaatindeyiz”  görüşünü ortaya koydu.