Borçları 100 milyon Euro’yu aşan Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposluğu’nun, işten ayrılmak isteyen personeline tazminat olarak kilise arazisi teklif ettiği belirtildi.

Fileleftheros “Kilisenin Titaniği Batıyor” başlığıyla yansıttığı haberinde, kilisenin en zengin manastırının batma noktasında olduğu konusunu Sen Sinod Meclisi’nin gündemine getiren Cikko Metropoliti Nikiforos’un, konunun Rum basınına yansıması üzerine dün “40-50 personelimizi, tekne batmasın diye mecburen işten çıkartıyoruz” dediğini yazdı.

Habere göre, Nikiforos, Euro Grubu’nun kararından sonra 300 dönüm gayrı menkul satışının iptal edildiğini, ardından bu gayrı menkulün değerinin düştüğünü ve bunun da manastırın ekonomik durumunu kötüleştirdiğini söyledi. Nikiforos, bahse konu taşınmazın satılabilmesi halinde gelirlerinin ikiye katlanabileceğini söyledi.

Öte yandan Alithia, “Kurtarma Yatırımı” başlıklı haberinde, Cikko Manastırı’nın Engomi’deki büyük arazisinin yatırımcıya verileceğini ve manastırın bu uygulamadan 10 milyon Euro civarında gelir elde etmesinin beklendiğini yazdı.

Gazeteye göre, Cikko Metropoliti Nikiforos, Lefkoşa’ya bağlı Engomi’deki geniş kilise arazisini, üçüncü taraflara, büyük olasılıkla da yabancı yatırımcılara verip, gelir sağlamayı inceliyor. Bir milyar Euro’yu aşkın olacak bu yatırımdan manastırın yıllık 10 milyon Euro civarında gelir elde edeceği belirtiliyor.

RUM ORTODOKS KİLİSESİ BAŞPİSKOPOSLUĞU DA ZOR DURUMDA

Gazete, Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposluğu’nun da ciddi ekonomik sorunları olduğunu, maaşların düşürülmesi ve benzeri tedbirlere rağmen Başpiskoposluğun borcunun 100 milyon Euro’yu aştığını yazdı.

Habere göre, Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos’un, Yeroşibu’daki kilise arazisine 7 milyar 500 milyon Euro’yu aşkın yatırım yapmak üzere Macar yatırımcıya vermek istemesinin ana nedeninin de bu olduğu belirtiliyor.

İŞTEN AYRILMAK İSTEYEN PERSONELE TAZMİNAT OLARAK KİLİSE ARAZİSİ

Cikko Manastırı gibi Başpiskoposluğun da personel azaltma yoluna gittiği kaydedildi.

Personel gelirlerini yüzde 15 oranında azaltan Başpiskoposluğun birkaç gün önce, işten ayrılmak isteyen personele tazminat olarak kilise arazisi teklif ettiği bildirildi. II. Hrisostomos’un personelinden, bu teklifini düşünmelerini istediği belirtildi.